Συμβουλές για καλύτερες ταξιδιωτικές φωτογραφίες | Yaba Travellers
πως μπορείς να αξιοποιήσεις καλύτερα τις λειτουργίες της κάμερας σου, να βρεις νέες πηγές έμπνευσης αλλά και νέες μεθόδους για ασυνήθιστες φωτογραφίες
καλύτερες ταξιδιωτικές φωτογραφίες
7313
post-template-default,single,single-post,postid-7313,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-3.1.2,woocommerce-no-js,,qode_grid_1400,qode_popup_menu_text_scaledown,footer_responsive_adv,transparent_content,columns-3,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

Συμβουλές για καλύτερες ταξιδιωτικές φωτογραφίες

Συμβουλές για καλύτερες ταξιδιωτικές φωτογραφίες

yabatravellers_ebook
chania_bank_300x250
Lightroom Presets

Όταν σχεδιάζεις το επόμενο ταξίδι σου, στο μυαλό σου έρχονται όλα αυτά τα νέα μέρη που θα ανακαλύψεις. Οι παραλίες και τα βουνά, οι άνθρωποι, οι ναοί, τα κτήρια και ο χαρακτήρας της αστικής απόδρασης που θα ζήσεις. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πως μπορείς να αξιοποιήσεις καλύτερα τις λειτουργίες της κάμερας σου, να βρεις νέες πηγές έμπνευσης αλλά και νέες μεθόδους για ασυνήθιστες φωτογραφίες. Δεν χρειάζεται να κουβαλάς ογκώδη εξοπλισμό στο ταξίδι σου για να έχεις εντυπωσιακά αποτελέσματα. Απλά να θυμάσαι ότι σε κάθε γωνία υπάρχει κάτι καινούργιο να φωτογραφήσεις. Stay creative.

Φως και Σκιές.

Σε ένα ταξίδι δεν έχεις πάντα την ευχέρεια χρόνου να εκμεταλλευτείς την καλύτερη ώρα της μέρας που θα σου δώσει αυτό το απαλό φως. Για να τραβήξεις καλύτερες ταξιδιωτικές φωτογραφίες πρέπει να μάθεις  να εκμεταλλεύεσαι κάθε ώρα της ημέρας. Ένα photo shooting στον έντονο μεσημεριανό ήλιο μπορεί να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να “καεί” η φωτογραφία σου. Μην στοχεύεις με τον φακό σου τον ήλιο και για σίγουρα  αποτελέσματα θα χρειαστείς ND/PL φίλτρα για τον φακό σου, σε αυτή την περίπτωση. Ένας δημιουργικός τρόπος όμως να εκμεταλλευτείς αυτό το έντονο φως είναι οι σκιές που παράγει. Όσο πιο έντονο φως τόσο πιο έντονες, σκληρές και υψηλής αντίθεσης σκιές θα έχεις. Όσο πέφτει ο ήλιος τόσο πιο μαλακές και μακριές οι σκιές. Η λεγόμενη «χρυσή ώρα» είναι γύρω από το σούρουπο και την αυγή. Τότε είναι επίσης και η ιδανική ώρα για φωτογραφίες.

Macro photography – Κοντινές λήψεις.

Εκεί που νομίζεις ότι το κάδρο σου δεν έχει τίποτα το ιδιαίτερο, θυμήσου ότι υπάρχει ένας συναρπαστικός  μικρόκοσμος παντού γύρω σου, που μπορεί να απογειώσει την φωτογραφία σου. Μην φοβηθείς να λερωθείς για να ανακαλύψεις εκπληκτικές λεπτομέρειες σε μικροσκοπικά αντικείμενα που θα σου ανοίξουν το δρόμο σε νέες προοπτικές για καλύτερες ταξιδιωτικές φωτογραφίες. Πλησίασε την κάμερα σου σε απόσταση 1-20cm και εστίασε σε αντικείμενα που σου τραβάνε την προσοχή όπως λουκέτα, λουλούδια, έντομα, φαγητά, κηλίδες και σταγόνες νερού etc. Σίγουρα ένας Macro lens θα λειτουργήσει καλύτερα εδώ αλλά σε κάθε περίπτωση θα έχεις ένα αποτέλεσμα και το θέμα μας είναι να αλλάξεις προοπτική και να ανακαλύψεις κάτι καινούργιο.

Διαφορετικές γωνίες

Αλλάζοντας γωνία ή ύψος αυτόματα αλλάζεις και απογειώνεις την δημιουργικότητα σου. Ένας πολύ απλός τρόπος για να πετύχεις καλύτερες ταξιδιωτικές φωτογραφίες, είναι να προσπαθήσεις να ξεφύγεις από το κλασικό κάδρο του στέκομαι όρθιος και τραβάω στο ύψος του κεφαλιού. Δώσε μια ασυνήθιστη θέση στο σώμα σου και μια διαφορετική γωνία στην κάμερα σου. Αφιέρωσε λίγο παραπάνω χρόνο στο κάδρο που έχεις μπροστά σου και άσε την φαντασία σου να καλπάσει.  Σήκωσε την κάμερα ψηλά πάνω από το κεφάλι σου, γονάτισε, κάνε stretching ή ακόμη μπορείς και να συρθείς στο έδαφος και να αλλάξεις γωνία την κάμερα σου. Στις λήψεις από διαφορετικές γωνίες να έχεις υπόψη σου ότι οι κάμερες που διαθέτουν οθόνη με ανάκληση είναι ιδανικές και κάνουν την ζωή σου πιο εύκολη, μιας και έχεις εικόνα ακόμη και όταν δεν μπορείς πρακτικά να σταθείς και να δεις τι τραβάς.

Shiny surfaces.

Ψάξε για γυαλιστερές επιφάνειες και αντανακλάσεις. Το γυαλί, τα παράθυρα αυτοκινήτων και λεωφορείων, βιτρίνες καταστημάτων, η αντανάκλαση του νερού αλλά και πολλά άλλα, θα σου προσφέρουν μια νέα προοπτική και ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα.  Προσοχή στο σημείο που θα εστιάσεις έτσι ώστε να δώσεις και την απαραίτητη έμφαση για μια πιο δημιουργική προβολή.

Φωτογραφίες την νύχτα.

Ένα μεγάλο λάθος στα ταξίδια είναι να βγαίνεις από το δωμάτιο όταν νυχτώνει και να αφήνεις την κάμερα πίσω. Ένας νέος κόσμος είναι έτοιμος να ζωντανέψει μέσα από την κάμερα σου οπότε άδραξε την ευκαιρία. Τόσο τα φώτα στους δρόμους όσο και τα αστέρια με το φεγγάρι στην εξοχή, δημιουργούν μοναδικές ευκαιρίες για να τραβήξεις καλύτερες ταξιδιωτικές φωτογραφίες. Οι δυνατότητες χαμηλού φωτισμού θα δημιουργήσουν εντυπωσιακές νυχτερινές λήψεις. Σίγουρα εδώ θα χρειαστείς εξοπλισμό που να μπορέσει να ανταποκριθεί δυναμικά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού αλλά σε κάθε περίπτωση και με την πιο απλή κάμερα μπορείς να ξεχωρίσεις. Αυτό που χρειάζεσαι απαραίτητα είναι ένα τρίποδο και γενικά μια σταθερή επιφάνεια για να επιτρέψεις στο κλείστρο σου να δουλέψει  με χαμηλότερη ταχύτητα και να αποφύγεις τυχόν κουνήματα και «θόρυβο» στις φωτογραφίες σου.

Άνθρωποι – Πορτρέτα.

Πέρα από τα φυσικά τοπία, τον  χαρακτήρα και τα vibes που αποτυπώνεις σε κάθε νέο προορισμό που επισκέπτεσαι, πάντα θα έχεις τους ανθρώπους και τα πορτρέτα. Σε κάθε προορισμό ο ανθρώπινος παράγοντας προσφέρει ένα διαφορετικό χαρακτήρα και η αποτύπωση της φωτογραφίας είναι γεμάτη συναισθήματα.  Το πρόσωπο στο κάδρο σου πρέπει να είναι το κύριο σημείο ενδιαφέροντος οπότε συγκέντρωσε την προσοχή σου σε αυτό και μετά γέμισε το κάδρο σου είτε με ένα background που θα εκφράσει ένα διαφορετικό χαρακτήρα  είτε με ένα θολωμένο φόντο (bokeh).

Μπορείς να εμπνευστείς και να πάρεις ιδέες μέσα από τις δικές μας φωτογραφίες στο Instagram

Στα ταξίδια, είτε πας στην άλλη άκρη του κόσμου, είτε μία μικρή εκδρομή κοντά στο σπίτι σου έχεις πολλές ευκαιρίες και δυνατότητες για νέο περιεχόμενο. Αρκεί να βάλεις την φαντασία σου να δουλέψει και να εκμεταλλευτείς τον «καμβά» που έχεις μπροστά σου.
P H O T O G R A P H Y