07 Νοέ Συμβουλές πριν επισκεφτείς το Μαρόκο.
Το Μαρόκο είναι ένας δημοφιλής προορισμός για τους Έλληνες μιας και πλέον συνδέεται αεροπορικά με δύο εταιρείες που προσφέρουν απευθείας πτήσεις (Μαρρακές και Καζαμπλάνκα). Πέρα από αυτό πρόκειται για μία πολύ ενδιαφέρουσα χώρα, με ξεχωριστές ομορφιές και μέρη όπως την Σαχάρα. Παρακάτω θα βρεις συμβουλές και Tips που θα σου φανούν χρήσιμα πριν επισκεφθείς το Μαρόκο.
Φύγαμε για Μαρόκο! |
LOCATION
Χρήματα και συνάλλαγμα στο Μαρόκο.
Το τοπικό νόμισμα του Μαρόκο είναι το διχράμι (Dirham). Η ισοτιμία κατά προσέγγιση κινείται ως εξής: 1 ευρώ = 10.6 dirhams. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνεις συνάλλαγμα. Αν πρόκειται να κάνεις μικρό ποσό, μπορείς να κάνεις συνάλλαγμα στο αεροδρόμιο για να μπορείς να κινηθείς αρχικά χωρίς άγχος. Δεν δίνει την καλύτερη ισοτιμία αλλά αν κάνεις μικρό ποσό, η «χασούρα» είναι μικρή. Στην πόλη θα βρεις ανταλλακτήρια με καλύτερες τιμές, ακόμη και στην Medina (την παλαιά πόλη) τα οποία πάνω κάτω δίνουν την ίδια ισοτιμία. Άλλος ένας τρόπος είναι μέσω ATM, τα οποία συνήθως δίνουν την καλύτερη ισοτιμία. Ωστόσο, στις Μεδίνες δεν θα συναντήσεις πολλά. Η πλειοψηφία των καρτών λειτουργούν, ιδίως στην Bank Populaire. Στις κινήσεις σου επιλέγεις withdrawal και έπειτα συνήθως savings account. Μία χρήσιμη συμβουλή είναι ότι σε δημοφιλή εστιατόρια και κάποια ξενοδοχεία δέχονται κάρτες, ωστόσο στα περισσότερα μέρη κινούνται με μετρητά. Κάποια μέρη δέχονται και ευρώ.
Κανόνισε την μεταφορά σου από το αεροδρόμιο.
Το Μαρόκο, ιδίως για όσους ταξιδέυουν πρώτη φορά εκτός Ευρώπης μπορεί στην αρχή να είναι «χαοτικό». Πριν φτάσεις μπορείς να κλείσεις οικονομικό private transfer online ή να εναλλακτικά να στείλες ένα e-mail στο ξενοδοχείο σου να κανονίσει την παραλαβή από το αεροδρόμιο (συνήθως με εξτρα χρέωση). Συνήθως η χρέωση πήγαινε-έλα είναι γύρω στα 12-15 ευρώ αν μένεις για παράδειγμα σε Riad (παραδοσιακή κατοικία) στο Μαρρακές, όσο περίπου δηλαδή και αν το κλείσεις online. Ενώ η απόσταση χωρίς κίνηση είναι γύρω στα 10-15 λεπτά. Έτσι, όταν φτάσεις στο αεροδρόμιο κάποιος θα σε περιμένει απ΄ έξω και θα αποφύγεις κάποια ταλαιπωρία. Υπάρχουν πολλοί οδηγοί απ’ έξω που σου λένε διάφορα, σε σημείο ενοχλητικό πολλές φορές και έχουν και ιδιαίτερες προτιμήσεις σε συγκεκριμένες περιοχές. Σε κάθε περίπτωση, ότι και να κανονίσεις συμφώνησε την τιμή πριν μπεις στο ταξί.
Συνήθισε να κάνεις «παζάρι».
Κάποιοι άνθρωποι (σαν εμένα) είναι απλώς πολύ κακοί στα «παζάρια». Έχω αυτό το βλέμμα της ντροπής, λες και κλέβω τον άλλο και απλώς δεν ξέρω τι να κάνω με τον εαυτό μου και τον άνθρωπο που προσπαθεί να μου πουλήσει την πραμάτεια του. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν άνθρωποι σαν τον Γιώργο που μπορεί να «παζαρέψει» τα πάντα και να βγει κερδισμένος. Να είσαι ο Γιώργος σε αυτή την περίπτωση. Αυτό αναμένουν. Ζητούν τα «παζάρια»! Αν τώρα ένα παζάρι δεν πάει όπως θες, ή δεν ενδιαφέρεσαι αρνήσου ευγενικά και απομακρύνσου. Ιδίως στα souks που πουλάνε τα πάντα το παζάρι είναι αναμενόμενο.
Τι να προσέξεις από άποψη υγείας.
Αν και εμείς δεν είχαμε πρόβλημα καμία από τις δύο φορές που επισκεφθήκαμε το Μαρόκο, πολλοί αντιμετωπίζουν κοιλιακά προβλήματα. Ο βασικός λόγος είναι η διαφορετική υγιεινή που δεν είναι στα επίπεδα που έχεις συνηθίσει. Ωστόσο, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι είδαμε μεγάλες διαφορές από το 2016 που πήγαμε την πρώτη φορά με το 2109 την δεύτερη φορά. Η χώρα άλλωστε βρίσκεται σε τουριστική ακμή. Σε κάθε περίπτωση για να αποφύγεις δυσάρεστες εκπλήξεις, πρόσεχε την υγιεινή στα μέρη που τρως, πλένε τα χέρια σου και πίνε μόνο εμφιαλωμένο νερό. Επίσης, συνιστούμε να κάνεις ταξιδιωτική ασφάλεια για να είσαι καλυμμένος σε παν ενδεχόμενο. Σε περίπτωση που αντιμετωπίσεις κάποια διάρροια (το πιο σύνηθες), δώσε χρόνο στον εαυτό σου πιες υγρά και σε 1-2 μέρες, ή και σε μερικές ώρες θα έχει περάσει. Αν δεν έχει περάσει, ή τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα ζήτα ιατρική βοήθεια μέσω της ταξιδιωτικής σου ασφάλειας.
Για ταξιδιωτική ασφάλεια εμείς επιλέγουμε την World Nomads
Κλοπές και ασφάλεια στο Μαρόκο.
Έχουμε κατά καιρούς διαβάσει «τέρατα» για το Μαρόκο και κατά πόσο είναι ασφαλές. Αν έχεις ταξιδέψει αρκετά θα αναγνωρίσεις ότι ο συγγραφέας υπερβάλλει, ή δεν έχει ταξιδέψει σε πολλές χώρες εκτός Ευρώπης και Αμερικής. Αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι πρέπει να είσαι ταξιδιώτης με επίγνωση του κινδύνου και όχι άγνοια. Από την άλλη δεν υπάρχει κανένας λόγος για υπερβολές. Σε πολλές χώρες μπορεί να πέσεις θύμα κλοπής ακόμη και στην δική σου. Εμείς προσωπικά δεν αισθανθήκαμε κίνδυνο καμία στιγμή. Αυτό που πρέπει να προσέχεις (όχι μόνο στο Μαρόκο) είναι να αποφεύγεις να επιδείκνυες αντικείμενα αξίας, να ακολουθείς αγνώστους και να κυκλοφορείς αργά την νύχτα σε περιοχές χωρίς κόσμο. Επίσης, σε μέρη με συνωστισμό, όπως στα souks στις Μεδίνες και πλατείες όπως την Jema El Fna καλό είναι να προσέχεις τα αντικείμενα σου, όπως πορτοφόλι, κινητό, κάμερα.
Δες επίσης : Πώς να ταξιδέψεις τον ΚΟΣΜΟ με έναν ελληνικό μισθό
Θα χαθείς! Είναι μέρος της εμπειρίας.
Έχεις ακούσει την φράση «Αν δεν μπορείς να αποφύγεις κάτι, τουλάχιστον απόλαυσέ το»; Όταν βρεθείς στο κέντρο του Μαρρακές, στα souks στην Medina, θα χαθείς. Μπορεί να είσαι αστέρι στον προσανατολισμό, αλλά με τόσο στενά δρομάκια, μαγαζάκια, κόσμο, γαϊδούρια και μηχανάκια είναι αναπόφευκτο. Μην ανησυχείς! Βάλε σημάδια, όπως μια συγκεκριμένη πόρτα, ή ένα χαρακτηριστικό μαγαζί. Επίσης, μπορείς να ζητήσεις από το Riad που μένεις να σου δώσουν ένα χάρτη με τα δρομάκια. Σε κάποιες περιπτώσεις βοηθάει το Google Maps αλλά μέσα στα souks δεν είναι πάντα αξιόπιστο. Αν χρειαστεί να ρωτήσεις κάποιον προτίμησε τις γυναίκες και τους καταστηματάρχες. Θα βρεθούν νεαροί που μόλις καταλάβουν ότι έχει χαθεί θα προσφερθούν να σε πάνε. Απέφυγε τους διότι συνήθως θέλουν χρήματα, ή θα σε πάνε σε κάποιο μαγαζί για να ψωνίσεις.
Ντύσου αναλόγως (ειδικά οι γυναίκες).
Όταν βρεθείς στο Μαρόκο σίγουρα θα δεις τουρίστριες να φοράνε μίνι, κοντά σορτσάκια κλπ. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θέλεις να ντυθείς έτσι. Το πιθανότερο κανείς να μην σου πει τίποτα, αλλά σίγουρα θα τραβήξεις τα βλέμματα για λάθος λόγους και κυρίως δείχνεις μία ασέβεια για την κουλτούρα και την θρησκεία τους. Δεν χρειάζεται να καλύψεις τα πάντα και να σκάσεις από τη ζέστη, αλλά προτίμησε ένα χαλαρό παντελόνι με ένα T-shirt, ή ένα μακρύ φόρεμα.
Τι αξίζει να ψωνίσεις στο Μαρόκο.
Αν αγαπάς τα ψώνια θα βρεις άπειρα πράγματα να αγοράσεις. Όπως είπαμε πάντα με παζάρι! Γιατί φημίζεται όμως το Μαρόκο; Θα βρεις αρκετά δερμάτινα, ιδίως τσάντες, μάλλινες κουβέρτες και χαλιά, πολύ όμορφα κεραμικά, μπαχαρικά και βεβαίως Argan Oil. Τα περισσότερα μπορείς να τα πάρεις σε καλές τιμές. Ωστόσο, δεν είναι τόσο φθηνά όσο ήταν στο παρελθόν αλλά για τα ελληνικά δεδομένα αξίζει. Το Argan Oil, ή αργανέλαιο προέρχεται από τον καρπό του δέντρου Argan και είναι πλούσιο σε συστατικά. Είναι ένα κατεξοχήν μαροκινό προϊόν και αξίζει να αγοράσεις. Έχει στο νου σου ότι το καθαρό Argan Oil είναι άοσμο και πιο ακριβό από αυτά με τις διάφορες προσμίξεις.
Τι να φας στο Μαρόκο.
Πολλές γεύσεις και μπαχάρια θα σε κατακλίσουν στο Μαρόκο και ιδίως το κύμινο που έχει μία ιδιαίτερή θέση στην Μαροκινή κουζίνα. Τα πιο κλασσικά πιάτα που θα βρεις παντού και αξίζει να δοκιμάσεις είναι Tajine και κους κους. Το Tajine είναι ένα ιδιαίτερο πήλινο και θα το βρεις με κρέας αλλά και με λαχανικά. Το ίδιο ισχύει και για το κους κους. Το κρέας που τρώνε πολύ στο Μαρόκο είναι το αρνί και είναι όντως πολύ νόστιμο. Επίσης, θα δεις ότι τρώνε πολλές ελιές και θα τις βρεις παντού, καθώς και ένα είδος ψωμιού που μοιάζει με λαγάνα. Θα βρεις και πιο δυτικού τύπου φαγητά τα οποία συνήθως κοστίζουν περισσότερο.
Ίσως σε ενδιαφέρει: Food Tour in Marrakech
Μερικές τελευταίες συμβουλές
- Στο Μαρόκο θα ακούσεις συνήθως τέσσερις γλώσσες. Αραβικά, Berber (τοπική γλώσσα), Γαλλικά και Αγγλικά. Στα κέντρα μιλάνε Αγγλικά, στις πιο αγροτικές περιοχές όχι και τόσο!
- Δεν μπορείς να μπεις σε Τζαμί, όπως το διάσημο Koutoubia εκτός αν είσαι μουσουλμάνος.
- Στην συντριπτική πλειοψηφία των μαγαζιών δεν θα βρεις αλκοόλ.
- Ρώτα πριν τραβήξεις φωτογραφίες κάποιον ντόπιο. Κάποιοι θα αρνηθούν και κάποιοι θα ζητήσουν χρήματα (όπως οι γητευτές των φιδιών στην πλατεία Jema El’ Fna)
- Αν είσαι αλλεργικός στις γάτες ετοιμάσου γιατί στο Μαρόκο θα δεις πολλές!
Τώρα είσαι λίγο πιο έτοιμος για την περιπέτεια σου στο Μαρόκο!
Δες περισσότερα για το ταξίδι μας στο Instagram (highlights stories #Morocco).
Διάβασε επίσης : Τι να κάνεις στο Μαρακές. Οδηγός για την Μεδίνα.