Που μπορείς να δεις το Βόρειο Σέλας. |
Τελικά που μπορείς να δεις το Βόρειο Σέλας; Πότε είναι η κατάλληλη περίοδος για να το δεις, σε ποιες χώρες μπορείς να το δεις και τελικά πώς δημιουργείται;
μπορείς να δεις το Βόρειο Σέλας;
8223
post-template-default,single,single-post,postid-8223,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-3.1.2,woocommerce-no-js,,qode_grid_1400,qode_popup_menu_text_scaledown,footer_responsive_adv,transparent_content,columns-3,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
ΙΣΛΑΝΔΙΑ

Που μπορείς να δεις το Βόρειο Σέλας.

Που να δεις το Βορειο Σελας

Που μπορείς να δεις το Βόρειο Σέλας.

Το Βόρειο Σέλας είναι ίσως το φυσικό φαινόμενο που εμφανίζεται περισσότερο στις bucketlist των ταξιδιωτών. Όνειρο ζωής για πολλούς και το κατανοούμε απόλυτα, ιδίως μετά την προσωπική μας εμπειρία (γι’ αυτό παρακάτω). Το βασικό ερώτημα είναι τελικά που μπορείς να δεις το Βόρειο Σέλας; Αυτό αλλά και άλλα, όπως το πότε είναι η κατάλληλη περίοδος για να δεις το Βόρειο Σέλας, σε ποιες χώρες μπορείς να το δεις και τελικά πώς δημιουργείται αυτό το φαινόμενο, θα τα διαβάσεις παρακάτω!

Ταξιδιωτική Ασφάλεια
YABA EBOOK
YABA T-shirts & Hoodies

Πώς δημιουργείται το Βόρειο Σέλας;


Το Βόρειο Σέλας είναι ένα φυσικό φαινόμενο, το οποίο ουσιαστικά λαμβάνει χώρα στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και είναι ορατό στους πόλους. Όταν το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται στον Βόρειο Πόλο – Αρκτικό κύκλο, ονομάζεται Βόρειο Σέλας ή Aurora Borealis. Πώς δημιουργείται – με απλά λόγια; Φορτισμένα ηλιακά σωματίδια περνούν από το μαγνητικό πεδίο της γης και μέσω των πόλων διοχετεύονται στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας. Μόλις εισέλθουν στην ανώτερη ατμόσφαιρα του πλανήτη μας, αντιδρούν με αέρια και έτσι προκύπτει το φως! Το κάθε αέριο εκπέμπει άλλο φως εξού και ο μαγικός χορός χρωμάτων (πράσινο, γαλάζιο, ροζ κλπ) που προκύπτει.

Extra info: Το ήξερες ότι υπάρχει και το «Νότιο Σέλας», στον Νότιο Πόλο;

Σε ποιες χώρες μπορώ να δω το Βόρειο Σέλας;


Όπως αντιλαμβάνεσαι το Βόρειο Σέλας δεν είναι ορατό σε όλες τις χώρες αλλά σε αυτές που είναι στον Αρκτικό Κύκλο (κοντά δηλαδή στον Βόρειο Πόλο). Σε ποιες χώρες να πας για να δεις το Βόρειο Σέλας; Στις Σκανδιναβικές (Φινλανδία, Σουηδία, Νορβηγία), στο κομμάτι τους που βρίσκεται στον Αρκτικό, στην Ισλανδία, στην Σιβηρία, την Αλάσκα, τον Καναδά (βόρεια) και στην βόρεια Γροιλανδία. Αυτές λοιπόν οι χώρες έχουν την τύχη να απολαμβάνουν αυτό το φυσικό φαινόμενο. Τα καλά νέα είναι ότι κάποιες από αυτές είναι σχετικά εύκολα προσβάσιμες από την Ελλάδα (βλέπε Σκανδιναβικές χώρες και Ισλανδία).

Δες επίσης: Πώς να ταξιδέψεις τον κόσμο με έναν ελληνικό μισθό!

Πότε είναι ορατό το Βόρειο Σέλας;


Τώρα που βρήκαμε σε ποιες χώρες μπορείς να δεις το Βόρειο Σέλας πάμε να δούμε και πότε είναι ορατό το Βόρειο Σέλας. Δυστυχώς, δεν είναι ορατό όλο το χρόνο και η εξήγηση είναι απλή. Όταν στον Αρκτικό Κύκλο το ηλιακό φως είναι άπλετο, δεν είναι ορατό στο μάτι το Βόρειο Σέλας. Συμβαίνει απλά εμείς δεν μπορούμε να το δούμε. Οπότε ποιους μήνες μπορείς να δεις το Βόρειο Σέλας; Τους «χειμωνιάτικους», όπου αρχίζει να επικρατεί η νύχτα στον Αρκτικό Κύκλο. Συγκεκριμένα τις περισσότερες πιθανότητες τις έχεις τέλη Οκτώβρη με Μάρτη. Όσο πιο βαθιά στον χειμώνα βαδίζεις, τόσο περισσότερες ώρες σκοτάδι άρα και περισσότερες πιθανότητες. Βέβαια για να δεις το Βόρειο Σέλας πρέπει να είναι καθαρός και ο ουρανός, μιας και τα σύννεφα δυσκολεύουν την δουλειά.

Ταξίδι για να δεις το Βόρειο Σέλας.


Σε αυτό το σημείο θα αναρωτιέσαι ποιο είναι το ιδανικό ταξίδι για να δεις το Βόρειο Σέλας. Ιδανικό ταξίδι για να δεις το Βόρειο Σέλας θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε στον Αρκτικό κύκλο τον χειμώνα. Από εκεί και πέρα κάποια μέρη φημίζονται ιδιαίτερα για ζήσεις αυτή την εμπειρία. Προσωπικά εμείς είχαμε την ευκαιρία να δούμε το Βόρειο Σέλας στην Ισλανδία αλλά και στην Φινλανδική Λαπωνία. Αν ταξιδέψεις στην Ισλανδία για να δεις το Βόρειο Σέλας να ξέρεις ότι έχεις περισσότερες πιθανότητες μακριά από το Ρέκιαβικ. Ο λόγος είναι ότι οι πόλεις έχουν συνήθως φωτορύπανση – οπότε αυτό ισχύει σαν γενικώς κανόνας. Εμείς ταξιδέψαμε τέλη Νοέμβρη και είχαμε την ευκαιρία να το δούμε 5 λεπτά από το Hotel Hussafel. Πριν από την Ισλανδία είχαμε την ευκαιρία να δούμε το Βόρειο Σέλας στην Φινλανδία και συγκεκριμένα στην Φινλανδική Λαπωνία. Πώς το είδαμε; Στα πλαίσια μίας εκδρομής που κάναμε από το Northern Lights Village στα σύνορα Φινλανδίας-Ρωσίας. Το θέαμα εκεί ήταν άκρως εντυπωσιακό (η αλήθεια ήταν ότι φαινόταν πιο έντονα από την εμπειρία μας στην Ισλανδία). Αυτό βέβαια δεν σημαίνει τίποτα! Για να δεις το Βόρειο Σέλας θα χρειαστείς και την τύχη με το μέρος σου, μιας και κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί ότι ακόμη και αν πας την κατάλληλη περίοδο ότι θα το δεις. Άλλο μέρος που θα θέλαμε να επισκεφθούμε και να δούμε το Βόρειο Σέλας είναι η Αλάσκα και η Νορβηγία (Tromso – Lofoten).

Πώς να φωτογραφίσω το Βόρειο Σέλας.


Και επειδή η εικόνα καμία φορά είναι χίλιες λέξεις, αν σταθείς τυχερός και δεις το Βόρειο Σέλας πολύ πιθανόν να θέλεις να το φωτογραφίσεις. Θα σου δώσουμε μερικά tips που ελπίζουμε να βοηθήσουν! Πριν από αυτό όμως αξίζει να πούμε ότι οι περισσότερες φωτογραφίες έχουν υποστεί επεξεργασία και σπάνια το Βόρειο Σέλας είναι σαν αυτό στις φωτογραφίες. Εξακολουθεί ωστόσο να είναι εντυπωσιακό. Επιστροφή στο θέμα μας. Αρχικά, με το κινητό είναι πολύ δύσκολο να το συλλάβεις ιδίως αν το φαινόμενο δεν είναι έντονο. Το πιο πιθανόν να φαίνεται από θολό και αχνό στο κινητό έως να μην φαίνεται καθόλου. Ιδανικά λοιπόν χρειάζεσαι κάμερα, τρίποδο και εξάσκηση.