Πώς να επιλέξεις την πρώτη φωτογραφική μηχανή σου. | Yaba Travellers
Ένα δίλημμα που όλοι όσοι αγαπάνε την φωτογραφία έχουν βρεθεί είναι το πώς να επιλέξεις την πρώτη φωτογραφική μηχανή σου. Τι μάρκα φωτογραφική μηχανή να αγοράσω;
Πώς να επιλέξεις την πρώτη φωτογραφική μηχανή
7206
post-template-default,single,single-post,postid-7206,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-3.1.2,woocommerce-no-js,,qode_grid_1400,qode_popup_menu_text_scaledown,footer_responsive_adv,transparent_content,columns-3,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

Πώς να επιλέξεις την πρώτη φωτογραφική μηχανή σου.

Πώς να επιλέξεις την πρώτη φωτογραφική μηχανή σου.

yabatravellers_ebook
chania_bank_300x250

Ένα δίλημμα που όλοι όσοι αγαπάνε την φωτογραφία έχουν βρεθεί είναι το πώς να επιλέξεις την πρώτη φωτογραφική μηχανή σου. Παρόλο που σήμερα υπάρχουν κινητά που έχουν εκπληκτικές μηχανές, δεν θα αναφερθούμε καθόλου σε αυτά, αλλά θα αναλύσουμε τα κριτήρια για να επιλέξεις φωτογραφική μηχανή. Αυτό το άρθρο είναι χρήσιμο για όσους θέλουν να κάνουν την πρώτη αγορά τους αλλά και γι’ αυτούς που μπορεί να έχουν μία φωτογραφική μηχανή αλλά δεν έχουν εντρυφήσει ιδιαίτερα στο θέμα.

Μάρκα ή Είδος Μηχανής

Πάμε κατευθείαν στο “ψητό”. Τι μάρκα μηχανής να αγοράσω; Κανένας δεν μπορεί να σου δώσει σωστή απάντηση σε αυτό παρά μόνο οι κατασκευάστριες εταιρείες οπού η καθεμία θα σου πλασάρει φυσικά το προϊόν της ως το καλύτερο. Η σωστή απάντηση είναι ότι πρέπει να βρεις αρχικά το είδος μηχανής που θέλεις να αγοράσεις. Δηλαδή DSLR, Mirrorless, Compact, Bridge, actioncam, Instant κλπ. Ο κάθε επαγγελματίας φωτογράφος ταυτιζεται με την μηχανή που κρατάει στα χέρια του ανάλογα με τις προσδοκίες του. Πρέπει να σκεφτείς τις ανάγκες που θέλεις να καλύψεις και μετά θα βρούμε και το εργαλείο. Αν για παράδειγμα τραβάς φωτογραφίες με οικογενειακές στιγμές στο σπίτι, στο εξοχικό, στην παράλια και άντε  στο τσακίρ κέφι σε κανένα ταξίδι, όπου ξαφνικά βρίσκεις το ενδιαφέρον σε ότι κινείτε και αναπνέει και απλά το πυροβολείς. Σε αυτή την περίπτωση είναι εύλογο να αποκλείσεις κατά ένα βαθμό τις «τούμπανο» DSLR μηχανές όπως όμως και τις μικροσκοπικές actioncam. Μια Compact μηχανή ή το πολύ μια οικονομική mirrorless όπως και το κινητό βέβαια  μπορεί να υπερκαλύψει τις ανάγκες σου. Είσαι εθισμένος στο Action και την αδρεναλίνη? Μάντεψε…action camera. Σου αρέσει το πορτρέτο, το landscape ή ο μικρόκοσμος (macro photography)? Τότε θα χρειαστείς πιο δυνατά χαρακτηριστικά αλλά και φακούς(lenses) που υποστηρίζονται από DSLR(Digital single-lens reflex)  και Mirrorless μηχανές. Όταν μιλάμε για το πώς να επιλέξεις την πρώτη φωτογραφική μηχανή σου το εύρος τιμών που μπορέι να καλύψει τις ανάγκες σου για DSLR και Mirrorless είναι από 300-600ευρώ(με KIT φακό) και για Compact από 100-300ευρώ.

Πόσα χρήματα να δώσεις

Αν είσαι πρωτοετής στην φωτογραφία τότε σίγουρα πρέπει να βρεις μια οικονομική λύση. Στα πρώτα σου βήματα χρειάζεσαι απλά να έχεις κάτι στα χέρια σου για να αρχίζεις να ανακαλύπτεις, αν σου αρέσει και τι σου αρέσει να τραβάς. Προσωπική μας εκτίμηση  είναι κάμερες που μπορείς να αλλάξεις φακούς ούτως ώστε χωρίς να αλλάξεις σώμα μηχανής να καταφέρεις με ένα καινούργιο φακό ή ένα ND filter να αλλάξεις τελείως την προοπτική. Ένας καλός φωτογράφος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει και την καλύτερη φωτογραφική μηχανή. Η οπτική και η αισθητική σου είναι που σε κάνει να ξεχωρίζεις.

Έχουν σημασία τα Megapixels?

Αν κάνεις Digital printing στο Vogue ΝΑΙ. Αν κάνεις Graphic design ΝΑΙ. Αν είσαι ξεφτέρι στο Photoshop ΝΑΙ( και στείλε μας και τηλέφωνο επικοινωνίας). Ειδάλλως ΟΧΙ. Σε κάθε περίπτωση εφόσον μιλάμε για beginners τότε τα megapixels δεν έχουν την σημασία που φαντάζεσαι. Και αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε όλοι στην επιλογή της κάμερας. Βλέπουμε πολλά megapixels και αυτομάτως λέμε σίγουρα θα είναι καλύτερη από μια άλλη. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να έχει μεγάλη σημασία στο πώς να επιλέξεις την πρώτη φωτογραφική μηχανή σου.

Τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά

Αυτό που ανεβάζει το level της φωτογραφικής μηχανής εκτός των megapixels είναι το o αριθμός του ISO, πόσο τεχνητό φώς δηλαδή μπορεί να σου προσφέρει η κάμερα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού(Low light). Τα σημεία εστίασης, dynamic range, fps(πόσα καρέ ανά δευτερόλεπτο), shutter speed, exposure, aperture είναι χαρακτηριστικά που πρέπει να αρχίσεις να γίνεσαι familiar. Bεβαια οσο καλύτερα τα χαρακτηριστικα της μηχανής τόσο θα ανεβαίνει και η τιμή. Πάντα να έχεις στο μυαλό σου και κάποια extra χαρακτηριστικά που όμως θα σου απλουστεύουν την ζωή στην καθημερινότητα όπως το wifi, view finder, οθόνη LCD, Touch, αναδιπλούμενη κλπ.

Φακοί ( Lens)

Το σημαντικότερο πολεμοφόδιο ενός φωτογράφου ή κινηματογραφιστή είναι ο φακός της κάμερας και τα τεχνητά φώτα. Η συζήτηση για τους φακούς είναι πρακτικά ατελείωτη αλλά ας το κρατήσουμε για όταν ανέβεις level φωτογραφικά. Για αρχή ας μείνουμε στα πιο σημαντικά που θα σου δώσουν μία γεύση για το πώς να επιλέξεις την πρώτη φωτογραφική μηχανή σου σε συνδυασμό με τον KIT φακό. Η ποιότητα ενός φακού και συγκεκριμένα τα κρύσταλλα που έχει μέσα όπως και το διάφραγμα του φακού, είναι τα στοιχεία που επηρεάζουν ορατά το αποτέλεσμα της φωτογραφίας. Το διάφραγμα είναι το F που βλέπεις να γράφει μπροστά ο φακός και πάντα συνοδεύεται από ένα αριθμό. Ουσιαστικά μιλάμε για το πόσο φως θα περάσει από τον φακό, μέσα στον αισθητήρα της κάμερας. Όσο μικρότερος ο αριθμός του F πχ. F2.8, F1.4, τόσο περισσότερο φως θα περάσει και φυσικά τόσο το καλύτερο (μην ξεχνάς όμως ότι ανεβαίνει και η τιμή). Βασικές κατηγορίες φακών είναι οι Prime ή αλλιώς Standard, που μιλάμε για σταθερούς φακούς χωρίς την δυνατότητα ζουμ και αντίστοιχα για τους Zoom lenses. Ο αριθμός mm που γράφει πάνω ο φακός είναι μονάδα μέτρησης (millimeter) και είναι η εστιακή απόσταση(focal length) από τον αισθητήρα την κάμερας  και του σημείου σύγκλισης του φακού. Η καλύτερη επιλογή για beginners είναι να κρατήσεις τον KIT φακό που έρχεται μαζί με την αγορά της κάμερας, να εξοικειωθείς με αυτόν, να μάθεις τις ανάγκες σου και μετά να κάνεις έρευνα για έξτρα αγορά φακού. Ο μέσος φακός σε αυτές τις περιπτώσεις είναι 18-55mm F4 και πάνω.

Πιστεύουμε να βρήκες χρήσιμες τις παραπάνω πληροφορίες για το πώς να επιλέξεις την πρώτη φωτογραφική μηχανή σου. Μοιράσου μαζί μας τις σκέψεις σου και τις απορίες σου και stay tuned για το επόμενο θέμα στο Creators Hub.

Μην ξεχνάς ότι ο δημιουργός είσαι εσύ, η κάμερα είναι απλά το μέσο
P H O T O G R A P H Y