Ταξίδι στο Γιβραλτάρ | Yaba Travellers
Έχει μόλις 35.000 κατοίκους και ενώ βρίσκεται στην Ισπανία ανήκει στην Βρετανία. Όλα τα παραπάνω (και όχι μόνο) κάνουν το ταξίδι στο Γιβραλτάρ ιδιαίτερα ενδιαφέρον.
Ταξίδι στο Γιβραλτάρ
2413
post-template-default,single,single-post,postid-2413,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-3.1.2,woocommerce-no-js,,qode_grid_1400,qode_popup_menu_text_scaledown,footer_responsive_adv,transparent_content,columns-3,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
Α Γ Γ Λ Ι Α

Ταξίδι στο Γιβραλτάρ

Ταξίδι στο Γιβραλτάρ

Ακόμη θυμάμαι σαν παιδί που διάβαζα για το στενό του Γιβραλτάρ. Αυτό το κομμάτι γης που χωρίζει την Ιβηρική χερσόνησο από την Αφρική και την Μεσόγειο από τον Ατλαντικό! Η βραχώδης χερσόνησος έχει μόλις 35.000 κατοίκους  και ενώ βρίσκεται στην Ισπανία ανήκει στην Βρετανία.  Όλα τα παραπάνω (και όχι μόνο) κάνουν το ταξίδι στο Γιβραλτάρ ιδιαίτερα ενδιαφέρον.

Ταξιδιωτική Ασφάλεια
YABA EBOOK
YABA T-shirts & Hoodies

Μία κλεφτή ματιά στην ιστορία.


Πώς λοιπόν κατέληξε το Γιβραλτάρ στην Αγγλία; Η στρατηγική θέση της χερσονήσου έκανε αυτό το κομμάτι περιζήτητο και όπως καθετί περιζήτητο πολλοί το διεκδίκησαν μέσα στα χρόνια.  Από τους Βερβέριδες, στους Ισπανούς και τελικά στους Άγγλους το 1704. Η Ισπανία επιχείρησε μέσω δημοψηφισμάτων να «ξαναπάρει» το Γιβραλτάρ κάτι που δεν έγινε πραγματικότητα. Σήμερα το Γιβραλτάρ αποτελεί υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου και όπως μπορείς να καταλάβεις αρχηγός κράτους είναι η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’!

 

Ο Βράχος του Γιβραλτάρ.


Το πιο εντυπωσιακό σημείο της χερσονήσου και βασικός λόγος που αξίζει να κάνεις ένα ταξίδι στο Γιβραλτάρ είναι ο βράχος. Όσο πλησιάζεις από μακριά με το αυτοκίνητο θα τον δεις να ξεπροβάλει απόκρημνος και αγέρωχος. Με ύψος 416 μέτρα (πιο ψηλός από τον Πύργο του Άιφελ και το Empire State) προσφέρει εντυπωσιακή θέα και μια άλλη οπτική μιας και μπορείς να δεις απέναντι το Μαρόκο.  Μάλιστα, ο βράχος του Γιβραλτάρ έχει και μόνιμους κατοίκους που δεν είναι άλλοι από τους πιθήκους Μακάκος Μπάρμπαρι. Πάνω στον βράχο υπάρχει καφετέρια- εστιατόριο και αποβάθρες για να δεις ανεμπόδιστος την θέα, αλλά και ένα όμορφο φυσικό τοπίο για να απολαύσεις την θέα σου. Στον βράχο μπορείς να ανέβεις με τελεφερίκ, που κοστίζει 31 αγγλικές λίρες τα δύο άτομα (να ανέβεις και να κατέβεις). Διαφορετικά μπορείς να ανέβεις με το τελεφερίκ και να κατέβεις με τα πόδια. Όταν βρεθείς στον βράχο αξίζει να επισκεφθείς και το σπήλαιο St Micheals.

Οι πίθηκοι Μακάκος Μπαρμπάρι.


Οι πίθηκοι είναι ελεύθεροι στον βράχο οπότε όταν ανέβεις θα τους συναντήσεις μπροστά σου. Απαγορεύεται να τους ταΐζεις και βεβαίως η κάθε συναναστροφή μαζί τους θέλει προσοχή μιας και μπορούν να γίνουν επιθετικοί όταν τους ενοχλείς.  Είναι περίπου 230 στον αριθμό, ενώ το όνομα Μπαρμπάρι προκύπτει από την λέξη «Βέρβεροι» που είναι οι Μουσουλμάνοι του Μαρόκο. Μάλιστα, πρόκειται για το μόνο άγριο είδος πιθήκων στην Ευρώπη. Ο μύθος λέει ότι όσο υπάρχουν εκεί οι πίθηκοι θα βρίσκονται εκεί και οι Βρετανοί. Όταν φύγουν, θα φύγουν και οι Βρετανοί από το Γιβραλτάρ.

 

Τι άλλο να κάνεις στο Γιβραλτάρ.


Το Γιβραλτάρ είναι πολύ μικρό και αρκεί μία μέρα για να το εξερευνήσεις. Οπότε μπορείς να το περιλάβεις στο πρόγραμμά σου όταν κάνεις roadtrip στην Ανδαλουσία. Πέρα από τον βράχο μπορείς να περιπλανηθείς στην πόλη, η οποία όντως θυμίζει Αγγλία. Ένα ωραίο σημείο για να απολαύσεις ένα γεύμα είναι η μαρίνα στο Ocean Village. Στο Γιβραλτάρ υπάρχει και ένα μικρό μουσείο Φυσικής Ιστορίας, με είσοδο μόλις 5 λίρες! Το highlight του ταξιδιού για εμάς ήταν η επίσκεψη στον βράχο.

 

 

Μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες.


 

  • Για να μπεις στο Γιβραλτάρ θα χρειαστεί να περάσεις διαβατηριακό έλεγχο.
  • Το Γιβραλτάρ έχει αεροδρόμιο και μάλιστα θεωρείται από τα πιο επικίνδυνα στον κόσμο!
  • Ο Τζον Λένον και η Γιόκο Όνο παντρεύτηκαν στο Γιβραλτάρ σε μία σύντομη τελετή.

 

YABA TRAVEL TIPS

4 ΕΠΟΧΕΣ

1-2 ΜΕΡΕΣ

ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ

+200/ΑΤΟΜΟ

ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

ΟΧΙ