Πρώτο ταξίδι στο Εκουαδόρ. Όσα πρέπει να ξέρεις! |
Το Εκουαδόρ (ή Ισημερινός) επισκιάζεται από τους γείτονες του – Περού και Κολομβία- αλλά ένα ταξίδι στο Εκουαδόρ θα σου φανερώσει μία χώρα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
ταξίδι στο Εκουαδόρ, τι να κανεις στο Εκουαδορ
8284
post-template-default,single,single-post,postid-8284,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-3.1.2,woocommerce-no-js,,qode_grid_1400,qode_popup_menu_text_scaledown,footer_responsive_adv,transparent_content,columns-3,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
ΕΚΟΥΑΔΟΡ

Πρώτο ταξίδι στο Εκουαδόρ. Όσα πρέπει να ξέρεις!

ταξίδι Εκουαδόρ

Πρώτο ταξίδι στο Εκουαδόρ. Όσα πρέπει να ξέρεις!

Το Εκουαδόρ (ή αλλιώς ο Ισημερινός) είναι από αυτές τις χώρες που επισκιάζεται από τους γείτονες του – βλέπε Περού και Κολομβία- αλλά όταν πραγματοποιήσεις ένα ταξίδι στο Εκουαδόρ θα αντιληφθείς ότι κακώς συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η αλήθεια είναι ότι κατά την διάρκεια της επίσκεψης μας σε αυτή την σχετικά μικρή χώρα της Λατινικής Αμερικής δεν είχαμε ιδιαίτερες προσδοκίες, πέρα από την επίσκεψη μας στα νησιά Γκαλάπαγκος που αναμφίβολα ήταν highlight. Τελικά περάσαμε ένα μήνα στην χώρα ανακαλύπτοντας γωνίες, φύση, φαγητά και πόλεις. Παρακάτω θα βρεις όσα πρέπει να ξέρεις για να πραγματοποιήσεις ένα ταξίδι στο Εκουαδόρ χωρίς άγχος.

Ταξιδιωτική Ασφάλεια
YABA EBOOK
YABA T-shirts & Hoodies

Πώς να πας στο Εκουαδόρ.


Το Εκουαδόρ (Ισημερινός) βρίσκεται όπως αναφέραμε στην Λατινική Αμερική και πιο συγκεκριμένα βορειοδυτικά, ενώ συνορεύει με Περού και Κολομβία. Επίσης, βλέπει τον Ειρηνικό Ωκεανό. Με λίγα λόγια συνδυάζει θάλασσα, βουνά και ζούγκλα Αμαζονίου. Πώς μπορείς να πας όμως ένα ταξίδι στο Εκουαδόρ; Οι πτήσεις δεν είναι και τόσο ιδανικές αν ξεκινάς από Ελλάδα. Οι διεθνής πτήσεις προσγειώνονται στο αεροδρόμιο του Quito και του Guayaquil και οι ανταποκρίσεις που πιο συνηθισμένες ανταποκρίσεις που μπορείς να βρεις είναι μέσω Αμερικής, Panama City, Bogota και από Ευρώπη, Ισπανία ή Άμστερνταμ. Ωστόσο, οφείλουμε να πούμε ότι θέλει λίγο μελέτη το ζήτημα των αεροπορικών ιδίως αν επιδιώκεις να βρεις μία ισορροπία μεταξύ καλής τιμής και φυσιολογικών ανταποκρίσεων. Επίσης, λόγω Covid θέλει συνεχή αναζήτηση στο αν όντως μπορείς να πραγματοποιήσεις κάποιες ανταποκρίσεις και τι χρειάζεσαι, όχι μόνο για τις χώρες άφιξης και αναχώρησης αλλά και για τον ενδιάμεσο σταθμό. Εμείς πήγαμε με πτήση από τον Παναμά (μιας και περάσαμε κάποιες μέρες εκεί πριν το Εκουαδόρ) και γυρίσαμε Ελλάδα μέσω Άμστερνταμ. Αυτή η επιλογή όμως ήταν ναι μεν η πιο βολική, αλλά ήταν και η πιο ακριβή.

Extra tip: Κάποιες πτήσεις δείχνουν ότι πετάνε από Quito (και όντως το κάνουν), αλλά πραγματοποιούν ενδιάμεση στάση και στο Guayaquil. Κάτι που μπορεί να μην αναγράφεται πουθενά όταν αγοράζεις εισιτήριο.

Πότε να πας στο Εκουαδόρ.


Αρχικά μία χρήσιμη πληροφορία που την φανερώνει και το όνομα της χώρας, είναι ότι το Εκουαδόρ (aka Ισημερινός) βρίσκεται «πάνω» στον Ισημερινό. Το αποτέλεσμα είναι ότι σε ένα ταξίδι στο Εκουαδόρ θα απολαύσεις όλο τον χρόνο 12 ώρες την ημέρα ήλιο (δηλαδή μέρα – daylight!). Από εκεί και πέρα το Εκουαδόρ φιλοξενεί πολλά διαφορετικά μικροκλίματα, όπως ο γείτονας του το Περού. Άλλο κλίμα θα βρεις στον Αμαζόνιο, άλλο στις Άνδεις, άλλο στην πλευρά του Ειρηνικού και βεβαίως άλλο στα νησιά Γκαλάπαγκος. Πότε λοιπόν είναι ιδανικά να επισκεφθείς το Εκουαδόρ βάση καιρού; Οι εποχές δεν είναι ξεκάθαρες, οπότε από αυτή την άποψη δεν έχει νόημα να πούμε να πας για παράδειγμα χειμώνα ή καλοκαίρι. Οι εποχές ουσιαστικά χωρίζονται σε δύο! Την rainy – wet season και την dry season, που καθορίζονται από την ποσότητα της βροχής. Η βροχερή λοιπόν περίοδος θεωρείται Οκτώβρη με Μάιο – κυρίως για την περιοχή των Άνδεων και η «ξηρή» περίοδος Ιούνιο με Σεπτέμβρη. Ωστόσο, στην πλευρά του Αμαζονίου η βροχερή περίοδος θεωρείται ότι ξεκινάει από τον Απρίλη μέχρι τον Νοέμβρη.

Δες επίσης: Πώς να ταξιδέψεις τον κόσμο με έναν ελληνικό μισθό!

Είναι ασφαλές ένα ταξίδι στο Εκουαδόρ;


Άλλο ένα ερώτημα που βασανίζει κάποιους δυνητικούς επισκέπτες. Είναι ασφαλές ένα ταξίδι στο Εκουαδόρ; Το Εκουαδόρ συγκαταλέγεται στις αναπτυσσόμενες χώρες και σίγουρα δεν είναι Ελβετία αλλά είναι μία χώρα που μπορείς να επισκεφθείς με ασφάλεια – ακόμη και solo – ακολουθώντας κάποιες τυπικές οδηγίες. Η εγκληματικότητα στα αστικά κέντρα όπως το Quito και το Guayaquil είναι πιο αυξημένη, όπως συμβαίνει συνήθως στις μεγάλες χώρες. Οπότε ως γνωστόν, αποφεύγεις να κυκλοφορείς αργά το βράδυ, έχεις μία επιφυλακή στα πράγματά σου, ιδίως όταν βρίσκεσαι σε κεντρικές πλατείες και τουριστικά σημεία και αν το ένστικτό σου λέει ότι δεν θα έπρεπε να είσαι εκεί που είσαι καλό είναι να το ακολουθήσεις. Σε γενικές γραμμές θα την συγκαταλέγαμε στις χώρες που μπορείς να ταξιδέψεις με ασφάλεια, βάση των δικών μας κριτηρίων και ταξιδιωτική εμπειρία.

Internet και συνάλλαγμα.


Το ζήτημα του συναλλάγματος είναι σχετικά απλό στο Εκουαδόρ μιας και από το 2000 χρησιμοποιούν επίσημα το Αμερικανικό δολάριο (USD dollar) για νόμισμα μιας και το δικό τους νόμισμα (sucre) είχε υποτιμηθεί σε μεγάλο βαθμό. Οπότε κυκλοφορείς με δολάρια! Μπορείς να κάνεις ανάληψη από ATM κατευθείαν, αλλά έχει στο νου σου ότι υπάρχει χαμηλό όριο ανάλογα την τράπεζα. Υπήρξε περίπτωση τράπεζας που δεν μας άφηνε να κάνουμε ανάληψη μεγαλύτερη από 150 δολάρια την φορά. Κάτι βεβαίως που σε αναγκάζει να κάνεις συχνά αναλήψεις, όπου υπάρχει προμήθεια όπως αντιλαμβάνεσαι. Επίσης, δεν συμφέρει να χρησιμοποιείς κάρτες για πληρωμή διότι έχουν επιπλέον φορολόγηση 12%! Όσον αφορά στο Internet τα πράγματα είναι straightforward! Η πιο γνωστή εταιρεία, που θα βρείτε σίγουρα κάπου κατάστημα είναι η Claro, όπου μπορείς να προμηθευτείς local sim σε αρκετά καλές τιμές. Για παράδειγμα η μηνιαία κάρτα που πήραμε εμείς (10G) κόστισε γύρω στα 10 ευρώ. Την προμηθευτήκαμε στα νησιά Γκαλάπαγκος, που ήταν η πρώτη μας στάση στο Εκουαδόρ.

Πώς να μετακινηθείς στο Εκουαδόρ.


Μπορεί το Εκουαδόρ να φαίνεται σχετικά μικρό στο χάρτη, αλλά είναι αρκετά μεγαλύτερο από την Ελλάδα στο μέγεθος! Όταν οργανώσεις ένα ταξίδι στο Εκουαδόρ μελέτησε καλά τις αποστάσεις των σημείων που σε ενδιαφέρουν να επισκεφθείς. Ευτυχώς υπάρχουν αρκετοί τρόποι μετακίνησης και δεν είναι κάτι που πρέπει να σε αγχώσει. Αρχικά όπου υπάρχουν αεροδρόμια υπάρχουν πτήσεις! Για παράδειγμα από το Quito στο Guayaquil και από την Cuenca στο Quito πήραμε εσωτερικές πτήσεις με κόστος περίπου 80-100 ευρώ το άτομο. Από το Guayaquil στην Cuenca πήγαμε με δημόσιο λεωφορείο, το οποίο κόστιζε κάτω από 10 ευρώ το άτομο για μία διαδρομή 4ωρών και το λεωφορείο ήταν αξιοπρεπές και άνετο. Για τις μετακινήσεις σου μέσα στην πόλη υπάρχει το Uber και τα ταξί. Στην Cuenca όλα τα ταξί χρησιμοποιούσαν ταξίμετρο. Ωστόσο, σε άλλες πόλεις δεν ίσχυε αυτό, οπότε καλό είναι να συμφωνείς την τιμή από πριν.

Τι αξίζει να δεις σε ένα ταξίδι στο Εκουαδόρ.


Υπάρχουν πολλά πράγματα που αξίζει να κάνεις σε ένα ταξίδι στο Εκουαδόρ. Εμείς θα σου προτείνουμε κάποια βασικά, ανάλογα την περιοχή.

Στο Quito και κοντά σε αυτό:

Κλασσικό «κόκκινο» λεωφορείο για να πάρεις μία καλή γεύση της πόλης.

Κλείσε το εδώ: 2.5-Hour City Bus Tour

Ημερήσια εκδρομή στο ηφαίστειο Cotopaxi από το Quito

Middle of the World Tour with Tickets

Να επισκεφθείς τον Αμαζόνιο στην πλευρά του Εκουαδόρ, θέτοντας βάση την πόλη Tena.

Να επισκεφθείς το Baños de Agua Santa, την πρωτεύουσα της περιπέτειας στο Εκουαδορ.

Να επισκεφθείς την πόλη Cuenca, η οποία είναι γνωστή και ως η Αθήνα της Λατινικής Αμερικής. Να μην παραλείψεις και την παρακάτω εκδρομή όταν βρεθείς στην Cuenca.

Ημερήσια εκδρομή στο Cajas National Park

Δες περισσότερα για το ταξίδι μας στο Instagram (highlights stories #GALAPAGOS ).