Ταξίδι στο Ουζμπεκιστάν. Όσα πρέπει να ξέρεις! |
Ένα ταξίδι στο Ουζμπεκιστάν, σε αυτή την ξεχωριστή χώρα της Κεντρικής Ασίας είναι ένα ταξίδι στον χρόνο. Και γι’ αυτό αξίζει να το επισκεφθείς!
Ταξίδι στο Ουζμπεκιστάν
8382
post-template-default,single,single-post,postid-8382,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-3.1.2,woocommerce-no-js,,qode_grid_1400,qode_popup_menu_text_scaledown,footer_responsive_adv,transparent_content,columns-3,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ

Ταξίδι στο Ουζμπεκιστάν. Όσα πρέπει να ξέρεις!

μπουχάρα τείχη

Ταξίδι στο Ουζμπεκιστάν. Όσα πρέπει να ξέρεις!

Να περιπλανηθείς στα μέρη που πέρασαν τα μεγάλα καραβάνια, στα μέρη που οι έμποροι και οι κατακτητές χάραξαν τον Δρόμο του Μεταξιού. Ένα ταξίδι στο Ουζμπεκιστάν, σε αυτή την ξεχωριστή χώρα της Κεντρικής Ασίας είναι ένα ταξίδι στον χρόνο. Και γι’ αυτό αξίζει να το επισκεφθείς! Όπως πάντα πήγαμε, ζήσαμε και μοιραζόμαστε μαζί σου όσα πιστεύουμε ότι θα διευκολύνουν τον δικό σου ταξίδι στο Ουζμπεκιστάν.

Ταξιδιωτική Ασφάλεια
YABA EBOOK
YABA T-shirts & Hoodies

Που βρίσκεται το Ουζμπεκιστάν και πώς πας;


Το Ουζμπεκιστάν βρίσκεται στην Κεντρική Ασία και συνορεύει με πέντε χώρες. Το Κιργιστάν, το Τουρκμενιστάν, το Αφγανιστάν, το Τατζικιστάν και το Καζακστάν. Μέχρι το 1991 ήταν κομμάτι της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ωστόσο έχει «γνωρίσει» πολλές δυναστείες – και διάσημους κατακτητές, – που έχουν περάσει από τα εδάφη του και έχει ενδιαφέρουσα ιστορία. Οργανώνοντας ένα ταξίδι στο Ουζμπεκιστάν θα σε απασχολήσει αρχικά η μετάβαση. Από την Ελλάδα αεροπορικώς η καλύτερη ανταπόκριση την στιγμή που γράφεται το άρθρο είναι μέσω Κωνσταντινούπολης. Από την Κωνσταντινούπολη υπάρχει απευθείας πτήση για την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν την Τασκένδη, διάρκειας περίπου 4,30 ωρών. Το κόστος εξαρτάται από την περίοδο και τις προσφορές, αλλά ένα μέσο κόστος είναι περίπου 500 ευρώ roundtrip. Υπάρχουν βεβαίως και άλλες ανταποκρίσεις αλλά όχι τόσο βολικές. Άλλος τρόπος είναι χερσαία συνήθως μέσω Κιργιστάν, μιας και πρόκειται για έναν καλό συνδυασμό χωρών στα πλαίσια ενός ταξιδιού.

Extra info: Αν έχεις ελληνικό διαβατήριο δεν χρειάζεσαι βίζα, αλλά πάντα να το τσεκάρεις πριν το ταξίδι σου μιας και αυτές οι προϋποθέσεις μπορεί να αλλάξουν.

Πότε να πας ένα ταξίδι στο Ουζμπεκιστάν;


Για να απολαύσεις στο μέγιστο ένα ταξίδι στο Ουζμπεκιστάν έχει σημασία να το πραγματοποιήσεις με ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Βεβαίως αν υπάρχει διάθεση υπάρχει τρόπος όλο τον χρόνο, αλλά εμείς θα αναλύουμε πότε έχει τις πιο ιδανικές θερμοκρασίες. Η καλύτερη περίοδος για να πραγματοποιήσεις αυτό το ταξίδι είναι μέσα Μάη με Ιούνιο και μέσα Σεπτέμβρη με Οκτώβρη. Τότε οι θερμοκρασίες είναι ευχάριστες χωρίς να κάνει αποπνικτική ζέστη ή κρύο. Η αλήθεια είναι πώς στο Ουζμπεκιστάν συναντάς ακραίες θερμοκρασίες λόγω του κλίματος του, της τοποθεσίας του και της μορφολογίας του. Το καλοκαίρι έχει αποπνικτική ζέστη, μιας και πρόκειται ουσιαστικά για έρημο, ενώ το χειμώνα έχει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Αν τώρα δεν έχεις ευελιξία στο πρόγραμμα σου και πρέπει να πας μία από αυτές τις περιόδους, τύπου Ιανουάριο ή Αύγουστο, προετοιμάσου και επέτρεψε μερικές μέρες παραπάνω στο πρόγραμμα σου ώστε να είσαι πιο άνετος με τα καιρικά φαινόμενα. Για παράδειγμα αν κάνει αποπνικτική ζέστη μπορείς να κυκλοφορείς νωρίς το πρωί και το απόγευμα, ενώ το μεσημέρι να αράζεις στο ξενοδοχείο σου. Μπορεί να χρειαστείς 1-2 μέρες παραπάνω στο πρόγραμμα σου αλλά πιθανόν να έχεις απολαύσει καλύτερα την ημέρα σου.

Είναι ασφαλές ένα ταξίδι στο Ουζμπεκιστάν;


Το Ουζμπεκιστάν ιδίως σε σύγκριση με γειτονικές χώρες όπως το Αφγανιστάν είναι αρκετά ασφαλής χώρα για τον επισκέπτη. Προσωπικά δεν αισθανθήκαμε καμία ανασφάλεια, ιδίως στις μικρότερες πόλεις που ο κόσμος έχει ακόμη την «περιέργεια» για τον τουρίστα και καθ’ όλη την διάρκεια του ταξιδιού κινηθήκαμε μόνοι μας, χωρίς οδηγό. Από εκεί και πέρα σίγουρα υπάρχει εγκληματικότητα, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα σαν την Τασκένδη, όπως συμβαίνει βεβαίως με όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα. Αυτό που ίσως προσέξεις ότι γίνεται, αλλά δεν υπάγεται στο κατά πόσο είναι ένα ασφαλές ένα ταξίδι στο Ουζμπεκιστάν είναι ότι έχουν την τάση να χρεώνουν αρκετά παραπάνω τους τουρίστες. Βεβαίως μπορείς να διαπραγματευτείς τιμές, όπως στο ταξί, ή στις ανοιχτές αγορές και επίσης, ακόμη και έτσι οι τιμές μας φάνηκαν πολύ χαμηλές.

Δες επίσης: Πώς να ταξιδέψεις τον κόσμο με έναν ελληνικό μισθό!

Internet και συνάλλαγμα


Όταν πας αυτό το ταξίδι στο Ουζμπεκιστάν θα χρειαστεί να συμφιλιωθείς με το γεγονός ότι το internet είναι αργό! Θα βρεις wifi στα περισσότερα ξενοδοχεία και σε μερικά μαγαζιά, αλλά μπορείς να αγοράσεις και μία τοπική Sim Card. Εμείς αγοράσαμε τοπική sim card με 10GB για ένα μήνα με κόστος περίπου 5 ευρώ. Μπορεί το internet να είναι αργό αλλά και πάλι κάνεις την δουλειά σου, να στείλεις δηλαδή κάποιο e-mail και μηνύματα πίσω στην πατρίδα, άντε να «ανεβάσεις» και τίποτα στο Instagram. Όσον αφορά στο συνάλλαγμα το τοπικό νόμισμα είναι το Uzbek Sum, το οποίο θα διαπιστώσεις ότι είναι υποτιμημένο μιας και 10.000 sum ισούται με περίπου 0.80 λεπτά του ευρώ. Οπότε ναι, θα νιώσεις σαν εκατομμυριούχος! Προσωπικά κάναμε αναλήψεις από ATM με την κάρτα μας, οπότε δεν είχαμε ευρώ πέρα από ένα ποσό ασφαλείας (καλό είναι να έχεις 50-100 ευρώ πάνω σου). Βεβαίως υπάρχει προμήθεια, επίσης όμως χαμηλή. Όσον αφορά στην χρήση κάρτας, δεν είναι και το αγαπημένο τους αλλά στα τουριστικά μαγαζιά, εστιατόρια, ξενοδοχεία αρκετοί τα δέχονται. Ωστόσο, προτείνουμε να υπάρχουν και μετρητά μιας και δεν δέχονται κάρτες παντού.

Διάβασε επίσης: Τι να κάνεις στο Ουζμπεκιστάν.

Πώς να μετακινηθείς στο Ουζμπεκιστάν


Όταν πας ένα ταξίδι στο Ουζμπεκιστάν θα χρειαστεί να μετακινηθείς εντός χώρας μιας και τα σημεία ενδιαφέροντος απλώνονται σε διαφορετικές πόλεις. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να σε ανησυχεί μιας και υπάρχει αρκετά οργανωμένο δίκτυο τρένων για να πας από πόλη σε πόλη. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά όμως. Στην Τασκένδη, την πρωτεύουσα (και μόνο εκεί) υπήρχε ένα app, σαν το uber, που λέγεται Yandex Go. Το χρησιμοποιήσαμε πολλές φορές για μετακινήσεις μέσα στην πόλη. Λειτουργεί όπως το uber και είναι πολύ οικονομικό. Άλλος τρόπος είναι βεβαίως το μετρό στην Τασκένδη, το οποίο είναι και πολύ όμορφο. Στις υπόλοιπες πόλεις θα χρειαστεί να πάρεις τα κλασσικά ταξί, που θέλουν συνέχεια διαπραγμάτευση στην τιμή, ιδανικά πριν μπεις αλλιώς σε χρεώνουν πολύ παραπάνω. Από πόλη σε πόλη, ο καλύτερος τρόπος μετακίνησης είναι τα τρένα. Προσωπικά τα βρήκαμε αρκετά οργανωμένα, ενώ τα ίδια τα τρένα είχαν όλες τις ανέσεις. Το πιο γρήγορο και σύγχρονο είναι το τρένο Afrosiyob που συνδέει Τασκένδη με Σαμαρκάνδη και Μπουχάρα. Μπορείς να κλείσεις online τα εισιτήριά σου νωρίτερα για να βρεις θέση. Από εκεί και πέρα υπάρχει η επιλογή του οδηγού σε ιδιωτικό transfer ή shared. Εμείς το κάναμε από την Μπουχάρα για την Χίβα, μιας και την ημέρα της αναχώρησης μας δεν υπήρχε απευθείας τρένο. Το κόστος δεν ήταν μεγάλο – γύρω στα 50 δολάρια για 5 ώρες διαδρομή, αλλά οφείλουμε να πούμε ότι ο οδηγός μας πήγαινε σαν τρελός με αποτέλεσμα να αγχωθούμε ελαφρώς!

Άλλες χρήσιμες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες


Ένα ταξίδι στο Ουζμπεκιστάν θα σου αφήσει πέρα από εικόνες που θα θυμάσαι μια ζωή και αρκετές…απορίες! Όπως το γεγονός ότι τα μόνα αυτοκίνητα που βλέπεις είναι Chevrolet – άσπρα – και παρόλο που το 98% του πληθυσμού είναι Μουσουλμάνοι, η βότκα ρέει. Βεβαίως κάποια από αυτά βγάζουν λογική αν λάβεις υπ’ όψιν ότι πρόκειται για πρώην Σοβιετική χώρα. Επίσης, αν και πρόκειται για αρκετά ασφαλή χώρα, όσον αφορά στην διαφθορά στα υψηλά κλιμάκια είναι από τις χώρες με τους χειρότερους δείκτες. Άλλωστε είναι μία χώρα με φυσικό πλούτο, όπως ουράνιο και χρυσό, κάτι ωστόσο που δεν αντανακλάται στην καθημερινή ζωή του κόσμου με ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα τα 3000 δολάρια. Την ίδια στιγμή περιπλανιέσαι σε αυτά τα υπέροχα, καλοδιατηρημένα μέρη σαν το μεγαλειώδες Registan στην Σαμαρκάνδη, την παλιά πόλη της Μπουχάρα και την Χίβα και δεν πιστεύεις στα μάτια σου. Μία χώρα με αντιθέσεις και εξαιρετικό ενδιαφέρον λοιπόν! Ένα ταξίδι που αξίζει να κάνεις. Και για να μην το ξεχάσουμε, κατέβασε το app του google translate ή ξεσκόνισε τα ρωσικά σου (ή ουζμπέκικα αν μιλάς) γιατί τα αγγλικά είναι δυσεύρετά.

Δες περισσότερα για το ταξίδι μας στο Instagram (highlights stories #UZBEKISTAN)