5 Ταξιδιωτικά προβλήματα και πώς να τα αντιμετωπίσεις. | Yaba Travellers
Ταξίδι χωρίς έστω μία αναποδιά γίνεται; Η αλήθεια είναι ότι όσο τυχερός, οργανωμένος και πολυταξιδεμένος και αν είσαι, πάντα...
Ταξιδιωτικά προβλήματα
2831
post-template-default,single,single-post,postid-2831,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-3.1.2,woocommerce-no-js,,qode_grid_1400,qode_popup_menu_text_scaledown,footer_responsive_adv,transparent_content,columns-3,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

5 Ταξιδιωτικά προβλήματα και πώς να τα αντιμετωπίσεις.

5 Ταξιδιωτικά προβλήματα και πώς να τα αντιμετωπίσεις.

yabatravellers_ebook_sidebar
chania_bank_300x250

Ταξίδι χωρίς έστω μία αναποδιά γίνεται; Η αλήθεια είναι ότι όσο τυχερός, οργανωμένος και πολυταξιδεμένος και αν είσαι, πάντα μπορεί να προκύψουν προβλήματα που θα αλλάξουν τα πλάνα και την διάθεση σου. Το σημαντικό είναι να είσαι ψύχραιμος και όσο το δυνατό καλά προετοιμασμένος χωρίς να φτάσεις βεβαίως σε παράνοια. Παρακάτω αναλύουμε 5 ταξιδιωτικά προβλήματα και πώς να τα αντιμετωπίσεις

«Έχασα το διαβατήριο μου»

Κλασσική περίπτωση απώλειας ταξιδιωτικών εγγράφων σε ξένη χώρα. Πολύ εύκολο να συμβεί και ένα από τα πιο σημαντικά ταξιδιωτικά προβλήματα μιας και πολύ απλά μπορεί να μην καταφέρεις να κάνεις έξοδο από την χώρα. Εξαρτάται βεβαίως από την χώρα που βρίσκεσαι. Για παράδειγμα τα πράγματα εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πιο απλά. Υπάρχει πιθανότητα να σε αφήσουν να γυρίσεις στην χώρα σου με άλλο έγγραφο που αποδεικνύει το ποιος είσαι. Προσοχή όμως, να επιστρέψεις στην χώρα σου, όχι να πας από την χώρα σου σε μία άλλη. Πάντα βεβαίως εξαρτάται  από την αυστηρότητα της αεροπορική αλλά και την χώρα.

Λύση: Πριν φύγεις για ταξίδι βγάλε φωτοτυπία τα έγγραφά σου, δηλαδή το διαβατήριο και είτε κράτα την μαζί σου, είτε στείλε την με e-mail στο κινητό σου. Μπορείς βεβαίως να κάνεις και τα δύο. Αυτή είναι μία proactive Λύση που μπορεί να βοηθήσει σε αρκετές περιπτώσεις αλλά και πάλι δεν σου εξασφαλίζει 100% ότι θα ταξιδέψεις. Η πιο ασφαλής λύση είναι να πας στην ελληνική πρεσβεία στην χώρα που βρίσκεσαι για να εκδώσεις ένα emergency passport. Υπάρχει πρόβλεψη λοιπόν γι’ αυτές τις περιπτώσεις. Οπότε καλό είναι έχεις σημειώσει μία διεύθυνση και ένα τηλέφωνο.

«Έπαθα τροφική δηλητηρίαση»

Ένα από τα πιο «άβολα» ταξιδιωτικά προβλήματα είναι το να αρρωστήσεις ή να πάθεις κάποιο ατύχημα. Το πιο σύνηθες βεβαίως από όλα είναι η τροφική δηλητηρίαση, ή η στομαχική ενόχληση. Σε κάποιες χώρες, όπως η Ινδία είναι σχεδόν de facto ότι θα σε πειράξει το στομάχι σου μιας και η κουζίνα τους είναι πολύ διαφορετική. Εμείς την έχουμε πατήσει σε τουλάχιστον 3 χώρες! Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταστραφεί το ταξίδι σου. Υπάρχει ωστόσο και η πιθανότητα να πάθεις κάποιο ατύχημα και να χρειαστείς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη επειγόντως.

Λύση: Πέρα από όλα αυτά τα proactive πράγματα που καλό είναι να κάνεις για να μην αρρωστήσεις ενώ ταξιδεύεις , κάνε ταξιδιωτική ασφάλεια! Δεν θα αποτρέψει το κακό, αλλά θα σου δώσει λύση άπαξ και συμβεί. Με ένα τηλέφωνο στην ασφαλιστική εταιρεία (εμείς συνήθως επιλέγουμε την World Nomads) μπορείς να εντοπίσεις και να επισκεφθείς νοσοκομείο, ιατρό ή κέντρο υγείας. Έτσι έχεις σχετικά ήσυχο το κεφάλι σου για το που μπορείς να πας και να σε περιθάλψουν αλλά επίσης και για το κόστος. Μιας και μπορεί αυτό που θα πάθεις να χρειάζεται πολυδάπανη περίθαλψη και να μην είσαι σε θέση να την καλύψεις εκείνη την ώρα.

« Έχασα την βαλίτσα μου»

Αν επιλέγαμε ένα από τα ταξιδιωτικά προβλήματα που είμαστε αυθεντίες είναι η απώλεια της αποσκευής. Και αυτό γιατί μας έχει συμβεί πάμπολλες φορές με τελευταία φορά στο Περού. (Στον Γιώργο κυρίως – εντοπίστε τον άτυχο της παρέας!). Μάλιστα έχουμε γράψει άρθρο μόνο γι’ αυτό – λόγω τριβής όπως καταλαβαίνεις – («Ο απόλυτος οδηγός για την χαμένη βαλίτσα»). Πολύ εύκολο να συμβεί, όχι όμως τραγικό αν το καλοσκεφτείς.

Λύση: Απέφυγε να βάζεις πράγματα αξίας στην βαλίτσα που θα παραδώσεις για το αεροπλάνο και βάζε μία αλλαξιά ρούχα και 2-3 βασικά πράγματα στην τσάντα πλάτης – χειρός που θα έχεις μαζί σου. Έτσι σε περίπτωση απώλειας θα έχεις τα basics της πρώτης μέρας. Μόλις δεις ότι δεν έφτασε η βαλίτσα σου πήγαινε στο lost & found της αεροπορικής, συνήθως έχουν γραφείο ή υπάλληλο στον χώρο παραλαβής αποσκευών. Εκεί συμπλήρωσε οπωσδήποτε την δήλωση απώλειας για να «ανοίξει» φάκελος εντοπισμού της βαλίτσας σου. Μόλις την εντοπίσει η αεροπορική θα σε ενημερώσει ώστε να στην παραδώσει.

«Έχασα την πτήση μου»

Ένα πρόβλημα, πολλές ιστορίες! Το να χάσεις την πτήση σου μπορεί να σε πανικοβάλλει ιδίως όταν βρίσκεσαι σε μακρινό προορισμό. Για να εντοπίσεις την λύση του προβλήματός πρέπει να δεις την αιτία. Αυτό που σε ενδιαφέρει κυρίως είναι αν έχασες την πτήση με δική σου υπαιτιότητα, ή με υπαιτιότητα της  αεροπορικής.

Λύση: Αν η πτήση σου ακυρώθηκε από την εταιρεία έχεις δικαιώματα και συνήθως η αεροπορική θα σου προσφέρει εναλλακτική πτήση άλλη μέρα ή ώρα. Αν η πτήση σου έχει υπερπωληθεί (overbooking) και δεν έχει πλέον θέση για σένα, η εταιρεία οφείλει να σε αποζημιώσει και να σου βρει εναλλακτική πτήση. Οπότε όταν η υπαιτιότητα είναι της εταιρείας να ξέρεις ότι έχεις δικαιώματα και συνήθως θα σου προσφέρουν κάποια λύση. Αν η υπαιτιότητα είναι δική σου, δυστυχώς οι επιλογές δεν είναι πολλές. Καλό θα είναι να έχεις κατεβάσει κάποιο app αναζήτησης εισιτηρίων ώστε να μπορείς να ψάξεις κατευθείαν για εναλλακτική από το κινητό σου. Διαφορετικά θα εντοπίσεις το εκδοτήριο της εταιρείας (αν υπάρχει) στο αεροδρόμιο και να ψάξεις για εναλλακτική. Το καλύτερο είναι να ψάξεις και στα δύο και να δεις ποια επιλογή σε συμφέρει. Σε κάθε περίπτωση θέλει ψυχραιμία και μερικά χρήματα στην άκρη για να μπορέσεις να αγοράσεις νέο εισιτήριο.

«Μου έκλεψαν το πορτοφόλι»

Το τελευταίο από τα βασικά ταξιδιωτικά προβλήματα που αναλύουμε εδώ είναι η κλοπή! Έχοντας βιώσει μία τέτοια εμπειρία στο Μεξικό μπορούμε να σου πούμε ότι δεν είναι καθόλου ευχάριστη κατάσταση. Βεβαίως εφόσον έχεις την υγεία σου όλα τα άλλα αντικαθιστώνται. Το ζητούμενο είναι τι να κάνεις σε αυτή την περίπτωση.

Λύση: Πας στην αστυνομία για δήλωση απώλειας και ακυρώνεις κατευθείαν κάρτες κλπ. Όσον αφορά στις proactive κινήσεις, καλό είναι να έχεις το πορτοφόλι σου σε μη εμφανές σημείο και να μην αφήνεις την τσάντα σου στο αμάξι. Επίσης, μην έχεις όλα τα χρήματά σου σε ένα πορτοφόλι. Αν είστε δύο μοιραστείτε τα, ή κρύψε μερικά και σε άλλα σημεία ώστε σε περίπτωση που σε κλέψουν να έχεις έστω ένα ποσό να κινηθείς.

Να θυμάσαι ότι τα ταξιδιωτικά προβλήματα είναι μέρος της εμπειρίας. Μην τα αφήσεις να σου χαλάσουν την διάθεσή σου. Σκέψου ψύχραιμα και έξυπνα!

Extra tips Να θυμάσαι ότι τα ταξιδιωτικά προβλήματα είναι μέρος της εμπειρίας. Μην τα αφήσεις να σου χαλάσουν την διάθεσή σου. Σκέψου ψύχραιμα και έξυπνα!
F L I G H T