Τι ταξιδιωτικά έγγραφα κρατάς όταν ταξιδεύεις? | Yaba Travellers
Εκεί που νομίζεις ότι προσγειώθηκες στον προορισμό σου και κάνεις προθέρμανση στις σέλφι, έρχεται η ερώτηση : η βίζα σας? Μην ψάξεις πορτοφόλι, τσάντα..
Τι ταξιδιωτικά έγγραφα κρατάς όταν ταξιδεύεις?
1054
post-template-default,single,single-post,postid-1054,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-3.1.2,woocommerce-no-js,,qode_grid_1400,qode_popup_menu_text_scaledown,footer_responsive_adv,transparent_content,columns-3,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

Τι ταξιδιωτικά έγγραφα κρατάς όταν ταξιδεύεις?

Τι ταξιδιωτικά έγγραφα κρατάς όταν ταξιδεύεις?

yabatravellers_ebook_sidebar
chania_bank_300x250

Ας δούμε λοιπόν τι είναι τα ταξιδιωτικα εγγραφα και κάποιες χρήσιμες πληροφορίες γύρω από αυτά.


Εκεί που νομίζεις ότι προσγειώθηκες στον προορισμό σου και κάνεις προθέρμανση στις σέλφι, έρχεται η ερώτηση : η βίζα σας? Μην ψάξεις πορτοφόλι, τσάντα και σίγουρα όχι στις τσέπες. Έπρεπε να είναι σε μια σελίδα στο διαβατήριο σου. Όταν μιλάμε για αεροπορικό ταξίδι τότε το πιο σημαντικό πράγμα που θα χρειαστείς, ΌΧΙ, δεν είναι το εισιτήριο αλλά τα ταξιδιωτικα εγγραφα. Πολλές φορές νομίζουμε ότι η ταυτότητα, ή το διαβατήριο είναι αρκετά. Δυστυχώς ήμουν μάρτυρας σε αρκετούς ταξιδιώτες όταν το όνειρο γκρεμίστηκε ένα βήμα πριν την πτήση ή ακόμη και όταν έφτασαν στο προορισμό τους.

«ΣΊΓΟΥΡΑ, το δίπλωμα οδήγησης και το πιστοποιητικό γέννησης  ΔΕΝ είναι ταξιδιωτικα εγγραφα»

Ταυτότητα

Έγκυρη ταυτότητα είναι αυτή που είναι σε ισχύ, δεν είναι ταλαιπωρημένη, κομμένη  και κατά την ταπεινή μου γνώμη έχει λατινικούς χαρακτήρες. Βέβαια και χωρίς λατινικούς πάλι ταυτότητα είναι αλλά σε μια χώρα που τα ελληνικά μοιάζουν κινέζικα, θα ήθελα να είναι εύκολο  στο συνοριοφύλακα να κάνει ταυτοποίηση στοιχείων «χωρίς να με ταλαιπωρήσουν». Κάποιοι θα πληγωθούν αλλά η στρατιωτική ταυτότητα ΔΕΝ είναι μέσα στη λίστα με τα  ταξιδιωτικα εγγραφα. Η αστυνομική απ την άλλη μεριά είναι, απλά με κάποιες εξαιρέσεις.

Διαβατήριο

Είναι από τα πιο έγκυρα ταξιδιωτικα εγγραφα. Είναι το εισιτήριο σου για να ταξιδέψεις στον κόσμο (αρκεί να είναι σε ισχύ). Επίσης προσπάθησε να αποφύγεις φυσικές φθορές στο διαβατήριο σου. Κάποιες χώρες όπως η Τουρκία επιβάλει το διαβατήριο σου να είναι σε ισχύ πάνω από πέντε μήνες από την ημέρα άφιξης σου οπότε προσοχή στην ημερομηνία λήξης.

Βίζα

Το χρυσό εισιτήριο για να κάνεις είσοδο σε μια χώρα, ονομάζεται βίζα. Σε αρκετές χώρες εκτός ευρωπαϊκής ένωσης, χρειαζόμαστε βίζα. Τουριστική, εργασιακή, φοιτητική ή όποιο άλλο είδος. Εκδίδεται μόνο από την πρεσβεία της χώρας προορισμού και όχι από το Μοναστηράκι. Η βίζα έχει ισχύ για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ανάλογα τον τύπο.

Προϋποθέσεις

Κάποιοι, ίσως να  το ακούνε για πρώτη φορά αλλά υπάρχουν χώρες όπου για να σε δεχτούν (ανάλογα την εθνικότητα) σου ζητάνε να έχεις τα παρακάτω :

  • Εισιτήριο επιστροφής
  • Μετρητά χρήματα για να αποδείξεις τον «τουρισμό σου»
  • Την κράτηση από το ξενοδοχείο σου εκτυπωμένη

Όσο καλοδιατηρημένα κι αν είναι τα ταξιδιωτικα εγγραφα σου, εξακολουθεί να  είναι λόγος να σε γυρίσουν πίσω.

Σφραγίδες

Όταν κάνεις είσοδο σε μια χώρα που σου σφραγίζει το διαβατήριο στην άφιξη, τότε είσαι και με τη βούλα νόμιμα σε αυτό το μέρος (είναι και αυτό ένα είδος βίζας). Κάποιοι έχουν διπλή εθνικότητα που σημαίνει δυο διαβατήρια. Πρέπει όμως με το ίδιο που έκανες είσοδο, με το ίδιο να φύγεις. Κάποιες χώρες σου απαγορεύουν να κάνεις εντυπωσιακή είσοδο στη χώρα τους μόνο και μόνο επειδή το διαβατήριο σου έχει  σφραγίδα από άλλη χώρα, όποτε και πας για grand finale επιστροφής. Αν για παράδειγμα επισκεφτείς το Ισραήλ τότε δεν μπορείς με το ίδιο διαβατήριο που έχει σφραγίδα να επισκεφτείς το Λίβανο.

Πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζεις

  • Σε κάθε περίπτωση πρέπει  να ρωτήσεις την αεροπορική  εταιρεία πριν κάνεις ένα ταξίδι στο εξωτερικό και έχεις απορίες για τα έγγραφα σου (έχουν τα κατάλληλα εργαλεία για να σε βοηθήσουν).
  • Η πρεσβεία της χώρας που θα επισκεφτείς θα σου θα λύσει όλες τις απορίες  ή θα σου χορηγήσει βίζα.
  • Δεν θέλεις να βρεθείς ανεπιθύμητος σε μια χώρα που δεν πρόλαβες να βγάλεις ούτε μια σέλφι (Α!!, και όχι σέλφι στο διαβατηριακό έλεγχο, σας μιλάω εκ πείρας). Θα σε γυρίσουν πίσω με την αμέσως επόμενη πτήση. Απλά παρακαλάς να είναι άμεση η επιστροφή και να μην περάσεις τις νύχτες σου σε κάποιο μπουντρούμι αεροδρομίου.
  • Οτιδήποτε άλλο πέρα από τα παραπάνω δεν είναι αρκετό για να ταξιδέψεις στο εξωτερικό. Πιστοποιητικό γέννησης, οικογενειακής κατάστασης, βιβλιάριο ασθένειας, βεβαίωση απώλειας από την αστυνομία διότι στο έκλεψαν κ.ο.κ, δεν είναι έγγραφα ταξιδιωτικά.
  • Παιδιά, μωρά, ακόμη και κατοικίδια, μπορούν και πρέπει να έχουν διαβατήριο
  • Σε περίπτωση απώλειας διαβατηρίου κατά την διαμονή σου στο ταξίδι, πρέπει να πας μια βόλτα μέχρι την πρεσβεία σου για ένα προσωρινό ή έκτακτης ανάγκης διαβατήριο (με μικρή διάρκεια ισχύς)
  • Ο μόνος που φέρει ευθύνη για τα σωστά έγγραφα είσαι εσύ και μόνο εσύ.
  • Δες επίσης τα 5 έξυπνα πράγματα που πρέπει να κάνεις πριν την πτήση σου.
Extra tips Και για να μην ξεχνιόμαστε, φωτοτυπία ή φωτογραφία όλα τα ταξιδιωτικα εγγραφα.
F L I G H T