Πώς να επισκεφθείς τα νησιά Γκαλάπαγκος. |
Τα νησιά Γκαλάπαγκος είναι ένα ονειρικό μέρος για τους φυσιολάτρες και για τους λάτρεις των ζώων. Εδώ θα διαβάσεις πώς μπορείς να επισκεφθείς τα νησιά Γκαλάπαγκος.
πώς μπορείς να επισκεφθείς τα νησιά Γκαλάπαγκος.
8169
post-template-default,single,single-post,postid-8169,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-3.1.2,woocommerce-no-js,,qode_grid_1400,qode_popup_menu_text_scaledown,footer_responsive_adv,transparent_content,columns-3,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
ΕΚΟΥΑΔΟΡ

Πώς να επισκεφθείς τα νησιά Γκαλάπαγκος.

Νησιά Γκαλάπαγκος

Πώς να επισκεφθείς τα νησιά Γκαλάπαγκος.

Τα νησιά Γκαλάπαγκος είναι ένα ονειρικό μέρος για τους φυσιολάτρες και ιδίως για τους λάτρεις των ζώων. Έχεις την δυνατότητα να συναντήσεις μοναδικά είδη στο φυσικό τους περιβάλλον, σε ένα μέρος πραγματικά φροντισμένο και με σεβασμό για την φύση. Επίσης, είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα μέρη που έχουμε ταξιδέψει και highlight του ταξιδιού μας στην Κεντρική & Λατινική Αμερική. Τα νησιά έχουν χαρακτηριστεί Εθνικό Πάρκο και είναι με όλη την έννοια της λέξης. Μετά τα άπειρα ντοκιμαντέρ που είχαμε δει για τα νησιά Γκαλάπαγκος, δεν μπορούσαμε να τα παραλείψουμε όταν βρεθήκαμε στον Ισημερινό (Εκουαδόρ). Παρακάτω θα διαβάσεις πώς να επισκεφθείς τα νησιά Γκαλάπαγκος και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.

Ταξιδιωτική Ασφάλεια
YABA EBOOK
YABA T-shirts & Hoodies

Που βρίσκονται τα νησιά Γκαλάπαγκος;


Τα νησιά Γκαλάπαγκος βρίσκονται στον Ειρηνικό ωκεανό 1.369 χλμ. από την χώρα του Ισημερινού (Εκουαδόρ). Το αρχιπέλαγος των Γκαλαπάγκος ανήκει πολιτικά στο Εκουαδόρ, ενώ έχει περίπου 30.000 κατοίκους. Δεν είναι όλα τα νησιά κατοικήσιμα, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία του αρχιπελάγους έχει χαρακτηριστεί Εθνικό Πάρκο ήδη από το 1959 (εκτός από τις περιοχές που ήδη κατοικούνταν). Τα τέσσερα νησιά που κατοικούνται είναι τα Isabela, Floreana, San Cristobal, and Santa Cruz. Έτσι, έχουν καταφέρει να προστατέψουν την μοναδική χλωρίδα και πανίδα του αρχιπελάγους. Κάποια από τα είδη ζώων που μπορείς να βρεις μόνο στα Γκαλάπαγκος είναι το θαλάσσιο Ιγκουάνα και η γιγάντια Χελώνα των Γκαλαπάγκος (γνωστή ως galápago – ναι, από αυτή πήρε το όνομα του το αρχιπέλαγος).

Πώς να πας στα νησιά Γκαλάπαγκος.


Τα νησιά Γκαλάπαγκος δεν είναι και τα πιο εύκολα προσβάσιμα στον κόσμο, ιδίως αν ξεκινάς το ταξίδι σου από την Ελλάδα. Αν ωστόσο φτάσεις στο Εκουαδόρ, όπου και ανήκουν τα νησιά είναι αρκετά εύκολο να πας. Αρχικά στα νησιά Γκαλάπαγκος υπάρχουν δύο βασικά αεροδρόμια στα οποία θα προσγειωθείς. Το Aeropuerto Seymour de Baltra (airport code GPS), από το οποίο πας στο νησί Santa Cruz και το Airport Isla San Cristobal (airport code SCY) από το οποίο βρίσκεσαι στο νησί San Cristobal. Στο ζουμί τώρα! Στα Γκαλάπαγκος δεν προσγειώνονται διεθνείς πτήσεις. Οπότε ο μόνος τρόπος να πας (την στιγμή που γράφουμε αυτό το άρθρο) είναι μέσω των πόλεων του Quito (πρωτεύουσα του Εκουαδόρ) και του Guayaquil. Οι δύο βασικές αεροπορικές που πραγματοποιούν πτήσεις από και προς τα νησιά Γκαλάπαγκος είναι η Avianca και η Latam.

Δες επίσης: Πώς να ταξιδέψεις τον κόσμο με έναν ελληνικό μισθό!

Τι έγγραφα χρειάζεσαι για να πας.


Το μεγαλύτερο μέρος των νήσων Γκαλάπαγκος αποτελούν Εθνικό Πάρκο. Γι’ αυτό τον λόγο υπάρχουν και «ειδικές συνθήκες» εισόδου. Να σημειώσουμε ότι την περίοδο που ταξιδέψαμε ήταν απαραίτητο για την είσοδο μας αρνητικό PCR test, ή κάρτα πλήρους εμβολιασμού. Ωστόσο, αυτές οι προϋποθέσεις αλλάζουν συνέχεια και είναι απαραίτητο να τα τσεκάρεις πριν το ταξίδι σου. Πέρα από τον Covid, για να κάνεις είσοδο στα νησιά Γκαλάπαγκος χρειάζεται να βγάλεις την λεγόμενη “Transit Control Card (TCC)”. Το κόστος της κάρτας είναι 20 USD και μπορείς να την βγάλεις στο αεροδρόμιο του Quito & του Guayaquil πριν την πτήση σου. Προσοχή, δέχονται μόνο μετρητά! Πέρα από την TCC θα χρειαστεί να πληρώσεις είσοδο στο Εθνικό Πάρκο στην άφιξη σου στο αεροδρόμιο στα Γκαλάπαγκος, η οποία κοστίζει 100 USD. Και πάλι δέχονται μόνο μετρητά, οπότε φρόντισε να έχεις μαζί σου!

Extra info: Γίνεται εκτενής έλεγχος στις αποσκευές για να μην «φτάνουν» στα νησιά σπόροι και είδη που μπορεί να επηρεάσουν την ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα των νήσων.

Πότε να πας στα νησιά Γκαλάπαγκος.


Τα καλά νέα είναι ότι δεν υπάρχει κάποια περίοδος που δεν πρέπει να πας! Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες την κάθε εποχή! Η high season θεωρείτε ότι ξεκινάει μέσα Ιουνίου με Σεπτέμβρη. Τότε τα νερά είναι πιο κρύα, οπότε έχεις την ευκαιρία να δεις περισσότερα ζώα στην θάλασσα, όπως καρχαρίες και φάλαινες. Ωστόσο, συνήθως high season σημαίνει υψηλότερες τιμές και λιγότερες προσφορές. Επίσης, στα νησιά Γκαλάπαγκος υπάρχει όριο εισόδου, καθώς και έλεγχος των δρομολογίων στα νησιά για να προστετεύται η χλωρίδα και η πανίδα από την ανθρώπινη παρουσία. Το αποτέλεσμα είναι να μην είναι ποτέ αποπνικτικά. Εμείς πήγαμε high season και ήταν υπέροχα, αλλά ταξιδέψαμε την Covid εποχή οπότε βρήκαμε προσφορές, ενώ δεν χρειάστηκε να κανονίσουμε μήνες νωρίτερα την «θέση» μας στο Εθνικό Πάρκο (κάτι που γινόταν προ Covid). Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο η θάλασσα είναι πιο ζεστή και ευχάριστη για snorkeling αλλά με λιγότερα ψάρια και θηλαστικά που προτιμούν το κρύο νερό. Επίσης, οι πιθανότητες για βροχές είναι μεγαλύτερες.

Κρουαζιέρα ή day tours.


Οι δύο βασικοί τρόποι για να εξερευνήσεις τα νησιά Γκαλάπαγκος είναι με κάποια κρουαζιέρα που ξεκινάει από κάποιο κατοικήσιμο νησί και κρατάει κάποιές μέρες (μπορεί πέντε μέρες, μπορεί και είκοσι!), είτε θέτοντας βάση σε κάποιο νησί – ή νησιά και κάνοντας day tours από εκεί. Οι βασικές διαφορές είναι πρώτον το οικονομικό. Οι κρουαζιέρες είναι αρκετά ακριβές. Όσο πιο πολλές μέρες, ή καλύτερο πλοίο τόσο πιο ακριβές. Τα day tours είναι πολύ πιο οικονομικά και ίσως καλύτερα για όσους παθαίνουν εύκολα ναυτία. Εμείς κάναμε day tours διότι το budget μας δεν ήταν αρκετό για κρουαζιέρα μίας εβδομάδας που θα ήταν το ιδανικό για εμάς. Οπότε προτιμήσαμε να θέσουμε βάση για μία εβδομάδα στο Santa Cruz και από εκεί να κάνουμε day tours σε άλλα νησιά, όπως την Isabela και την Floreana.

Χρήσιμες πληροφορίες.


  • Το νόμισμα που χρησιμοποιούν είναι το δολλάριο.
  • Καλό είναι να πληρώνεις με μετρητά μιας και στο Εκουαδόρ (και στα Γκαλάπαγκος κατ’ επέκταση) υπάρχει φόρος 12% όταν πληρώνεις με κάρτα.
  • Να πάρεις μαζί σου οπωσδήποτε μαγιό και αδιάβροχο!
  • Απαγορεύεται να πλησιάζεις τα ζωάκια πιο κοντά από τα δύο μέτρα. Ας σεβαστούμε αυτό τον παράδεισο!
  • Στο Εθνικό Πάρκο είναι υποχρεωτικό να σε συνοδεύει αδειούχος οδηγός από το πάρκο. Το φροντίζουν στα tours σου και τις κρουαζιέρες.
  • Να κρατάς την φωτογραφική σου μηχανή και κυρίως να περάσεις όμορφα σεβόμενος το μέρος.

Δες περισσότερα για το ταξίδι μας στο Instagram (highlights stories #GALAPAGOS ).