07 Απρ Έχεις πτήση με ανταπόκριση? Έξυπνες συμβουλές!
Θέλεις να κανονίσεις το επόμενο ταξίδι σου και αναζητάς πτήσεις ; Για αρκετούς προορισμούς θα βρεις απευθείας πτήσεις από Αθήνα, ή κάποιο περιφερειακό αεροδρόμιο, ιδίως το καλοκαίρι. Ωραία ως εδώ! Ωστόσο, υπάρχουν άπειροι προορισμοί που θα χρειαστεί να πάρεις πτηση με ανταποκριση για να φτάσεις στον τελικό σου προορισμό. Πολλές φορές παραπάνω από μία ανταποκρίσεις. Μπορεί να πηγαίνεις μέχρι την Μαδρίτη με ανταπόκριση για παράδειγμα στην Ρώμη γιατί βρήκες πιο οικονομικά εισιτήρια, ή την ημέρα που ήθελες να ταξιδέψεις δεν υπήρχαν απευθείας πτήσεις.
Παρακάτω θα σου δώσουμε μερικές έξυπνες συμβουλές για το πώς να κινηθείς με ευκολία και χωρίς ευτράπελα. (Ναι, πολλά μπορούν να πάνε στραβά)
Πόση ώρα μετεπιβίβασης να έχεις από την μία πτήση για την άλλη.
Το νούμερο ένα πρόβλημα όταν κλείνεις αεροπορικά εισιτήρια σε πτηση με ανταποκριση είναι η ιδανική transit time. Δηλαδή πόση ώρα υπάρχει διαθέσιμη από την ώρα που θα προσγειωθεί μία πτήση μέχρι την ώρα που αναχωρεί η επόμενη. Βασικός παράγοντας που καθορίζει αυτή την ώρα είναι το αεροδρόμιο που θα κάνεις μετεπιβίβαση. Σκέψου απλά ότι προσγειώνεσαι σε ένα μεγάλο αεροδρόμιο όπως του Λος Άντζελες, ή της Φρανκφούρτης και έχεις μόλις 30 λεπτά να προλάβεις την επόμενη πτήση σου. Ο χρόνος αυτός για τον μέσο ταξιδιώτη που δεν τρέχει σαν τον Κεντέρη, ή δεν ξέρει απ’ έξω το αεροδρόμιο δεν είναι αρκετός.
Οι αεροπορικές πουλάνε ενιαία εισιτήρια (δες παρακάτω) με ένα συγκεκριμένο minimum time μετεπιβίβασης. Δηλαδή αν μπεις στην σελίδα για παράδειγμα της Air France για να βγάλεις εισιτήριο μέχρι Νέα Υόρκη, θα δεις ότι θα πρέπει να κάνεις μετεπιβίβαση στο Παρίσι και ότι η μία πτήση από την άλλη έχουν 1 ώρα απόσταση. Αυτό είναι το minimum transit time. Αν προσπαθήσεις να κλείσεις ενιαίο εισιτήριο με λιγότερη ώρα μετεπιβίβασης δεν θα στο πουλάει. Με κάποιο τρόπο σε προστατεύει.
Άρα τελικα;!
Η ιδανική ώρα μετεπιβίβασης θεωρούμε ότι είναι οι δύο με τρεις ώρες, βάση της δικής μας ταξιδιωτικής αλλά και εργασιακής εμπειρίας.
Είναι αρκετή ώρα για να προλάβεις μία πτηση με ανταποκριση, εκτός απρόοπτων, σε όποιο αεροδρόμιο και αν είσαι. Επίσης, αν για κάποιο λόγο η πτήση σου έχει μία μικρή καθυστέρηση έχεις καλές πιθανότητες να προλάβεις την ανταπόκριση σου. Πέραν τούτου οι δύο- τρεις ώρες περνάνε σχετικά εύκολα σε ένα αεροδρόμιο.
Διάβασε επίσης “Πώς να πετύχεις δωρέαν αναβάθμιση σε Business Class”
Τι είδους εισιτήριο πρέπει να αγοράσεις για να είσαι καλυμμένος σε περίπτωση απροόπτων.
Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες με προγραμματισμένες πτήσεις και όχι τόσο οι Low Cost, έχουν συνεργασία για ενιαία εισιτήρια. Για παράδειγμα από Αθήνα με 2 στάσεις μέχρι τον τελικό προορισμό, το Βιετνάμ θα βγει ένα εισιτήριο. Ένας λοιπόν αριθμός εισιτηρίου όπου είτε θα το ζητήσεις, είτε θα το κλείσεις από κάποιο site αναζητώντας το δρομολόγιο από Αθήνα προς Βιετνάμ και όχι ένα-ένα δρομολόγιο. Υπάρχει βέβαια η περίπτωση να μην είναι και η πιο οικονομική λύση.
Αν καθυστερήσει όμως κάποια από τις ίσως αμέτρητες πτήσεις, τότε η όποια εταιρεία περιλαμβάνεται στο ενιαίο εισιτήριο, διέπεται από διεθνείς νόμους όπου υποχρεούται να καλύψει τα έξοδα για να φτάσεις άμεσα στον προορισμό σου. Αυτό πρακτικά σημαίνει να σε ποτίσει, να σε ταΐσει και να σε κοιμίσει, ή να σου κάνει επιστροφή χρημάτων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή θα φτάσεις για να ζήσεις την βιετναμέζικη περιπέτειά σου.
Τι άλλο να προσέξεις όταν έχεις πτηση με ανταποκριση
Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας είναι το terminal στο οποίο φτάνει η πρώτη πτήση σου και σε ποιο αναχωρεί η επόμενη. Υπάρχουν αεροδρόμια που έχουν πολλά terminal και χωρίζονται ανάλογα με το αν έχεις πτήση εσωτερικού ή εξωτερικού, ή ανάλογα με ποια αεροπορική πετάς. Για να μεταβείς από το ένα terminal στο άλλο μπορεί να χρειάζεσαι πολύ ώρα. Καλό είναι να το λάβεις υπ’ όψιν.
Διάβασε επίσης “Πώς να διαλέξεις την καλύτερη θέση στο αεροπλάνο“
Extra tips Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τα αεροδρόμια. Υπάρχουν πόλεις, όπως το Τόκυο που έχουν δυο αεροδρόμια. Έχει σημασία αν προσγειώνεσαι στο ένα και αναχωρείς από το άλλο να έχεις αρκετό χρόνο στην διάθεση σου. Πέραν τούτου σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να κάνεις είσοδο στην χώρα, οπότε θα πρέπει να προσέξεις αν το διαβατήριο σου (π.χ το ελληνικό) χρειάζεται βίζα. Η συγκεκριμένη βέβαια λύση δεν είναι η πιο ιδανική.