Επίσκεψη στην Σπιναλόγκα. | Yaba Travellers
Το νησάκι της Σπιναλογκα βρίσκεται στο Νομό Λασιθίου απέναντι από την περιοχή της Ελούντας. Μέρος απομόνωσης των λεπρών για περίπου μισό αιώνα!
Επίσκεψη στην Σπιναλόγκα.
537
post-template-default,single,single-post,postid-537,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-3.1.2,woocommerce-no-js,,qode_grid_1400,qode_popup_menu_text_scaledown,footer_responsive_adv,transparent_content,columns-3,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
Ε Λ Λ Α Δ Α

Επίσκεψη στην Σπιναλόγκα.

Επίσκεψη στην Σπιναλόγκα.

Το νησάκι της Σπιναλογκα βρίσκεται στο Νομό Λασιθίου απέναντι από την περιοχή της Ελούντας. Η αλήθεια είναι πως παρόλο που είμαστε από την Κρήτη δεν είχαμε καταφέρει να επισκεφθούμε αυτό το νησί με την ιδιαίτερη ιστορία. Μέρος απομόνωσης των λεπρών για περίπου μισό αιώνα, με πλήθος ιστορίες να έχουν γραφτεί για τα όσα συνέβησαν. Το bestseller βιβλίο «Το Νησί» έκανε ακόμη πιο γνωστή την ιστορία του νησιού και των κατοίκων του.

Ταξιδιωτική Ασφάλεια
YABA EBOOK
YABA T-shirts & Hoodies

Η Σπιναλογκα ως μέρος απομόνωσης των λεπρών.


Από το 1905 μέχρι το 1957 το νησί έγινε μέρος απομόνωσης των λεπρών. Όλοι οι λεπροί της Κρήτης συγκεντρώθηκαν σε αυτό το μέρος προκειμένου να μην αποτελέσουν εστία μόλυνσης για τον υπόλοιπο πληθυσμό. Παρόλη την κατά κάποια τρόπο εξορία αυτών των ανθρώπων έφτιαξαν μία καθημερινότητα, μία ζωή απομονωμένη πάνω σε μία λωρίδα γης. Χαρές και λύπες όλα μαζί. Γεννήσεις και θάνατοι. Η επίσκεψη στην Σπιναλόγκα θα σε κάνει να νιώσεις το πώς μπορεί να ήταν τότε.

Μετά το 1957 όπου η λέπρα θεραπεύονταν με αντιβιοτικά, η χρήση του νησιού σαν Λεπροκομείο σταμάτησε. Από το 1970 θεωρείται προστατευόμενη αρχαιολογική περιοχή. Ακολούθησαν πολλά έργα συντήρησης για να φτάσουμε στο σήμερα. Μία επίσκεψη στην Σπιναλογκα είναι από τα πιο σημαντικά must do της Κρήτης με τουλάχιστον 1000 επισκέπτες την ημέρα την καλοκαιρινή περίοδο.

 

 

Τι θα δεις στην Σπιναλογκα


Στο νησί έχει γίνει αναστήλωση πολλών κτισμάτων, όπως τα λεπροκομεία, σπίτια και μαγαζιά. Μπορείς να πάρεις μία γεύση για το πώς ήταν η ζωή γι αυτούς του ανθρώπους. Επίσης, θα δεις τα εντυπωσιακά ενετικά τείχη που λειτουργούσαν σαν οχυρό. Υπαρχούν αρκετές λεπτομέριες στα κτίρια καθώς και στο εσωτερικό τους, όπως για παράδειγμα το φαρμακείο. Η αλήθεια είναι πως μία επίσκεψη στην Σπιναλόγκα δεν θα σε αφήσει ασυγκίνητο.

Πώς θα πας και τι κοστίζει


Την καλοκαιρινή περίοδο υπάρχουν πολλά καραβάκια, τόσο από το χωριό Πλάκα που πήγαμε εμείς, όσο και από την Ελούντα και τον Άγιο Νικόλαο. Το κόστος διαφέρει και καθορίζεται από το σημείο έναρξης. Από την Πλάκα που είναι και πιο κοντά το κόστος είναι 8 ευρώ το άτομο. Η είσοδος στη Σπιναλογκα  κοστίζει επίσης 8 ευρώ, χωρίς ξεναγό.

Στον μαρτυρικό ετούτο τόπο υποχρεωτικού εγκλεισμού έθαψαν όλες τους τις ελπίδες για τη ζωή εκατοντάδες συνάνθρωποί μας χτυπημένοι από τη λέπρα. Αντλούμε διδάγματα. Αιωνία η μνήμη τους. (Πανελλήνιος σύνδεσμος χανσενικών 6/7/2013)

(Η παραπάνω πινακίδα υπάρχει στο νεκροταφείο του νησιού)

 

 

YABA TRAVEL TIPS

4 ΕΠΟΧΕΣ

1 ΜΕΡΑ

ΚΑΡΑΒΙ

16,00/ΑΤΟΜΟ - ΕΙΣΟΔΟΣ

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΟΧΙ