Ταξίδι στον Αμαζόνιο. Ανακαλύπτοντας τον πνεύμονα της γης. | Yaba Travellers
Δεν μπορούμε να περιγράψουμε τον ενθουσιασμό μας όταν βρεθήκαμε στο Περού και καταφέραμε να κάνουμε πραγματικότητα ένα ταξίδι στον Αμαζόνιο!
Ταξίδι στον Αμαζόνιο
2706
post-template-default,single,single-post,postid-2706,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-3.1.2,woocommerce-no-js,,qode_grid_1400,qode_popup_menu_text_scaledown,footer_responsive_adv,transparent_content,columns-3,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
Π Ε Ρ Ο Υ

Ταξίδι στον Αμαζόνιο. Ανακαλύπτοντας τον πνεύμονα της γης.

Ταξίδι στον Αμαζόνιο. Ανακαλύπτοντας τον πνεύμονα της γης.

Είναι κάποιες σκέψεις και κάποιες εμπειρίες που δυσκολεύεσαι να αποτυπώσεις στο χαρτί. Και παρόλο που αυτό το άρθρο δεν γράφεται σε χαρτί, έχει μία αίσθηση από άλλη εποχή. Από έναν άλλο κόσμο. Ένα ταξίδι στον Αμαζόνιο σε κάνει να συνειδητοποιήσεις ότι κάτι που φαντάζει μακρινό, είναι τελικά τόσο «κοντά» σε εσένα, τόσο σημαντικό για εσένα. Δεν μπορούμε να περιγράψουμε τον ενθουσιασμό μας όταν βρεθήκαμε στο Περού και καταφέραμε να κάνουμε πραγματικότητα αυτό το ταξίδι. Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να μοιραστούμε μαζί σου όλες τις όμορφες και life changing εμπειρίες μας από εκεί!

Ταξιδιωτική Ασφάλεια
YABA EBOOK
YABA T-shirts & Hoodies

Λίγες πληροφορίες για τον Αμαζόνιο.


 

Το δάσος του Αμαζονίου είναι το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου! Καλύπτει το 40% της Λατινικής Αμερικής και «αγγίζει» 9 χώρες. Το μεγαλύτερο κομμάτι του Αμαζονίου απλώνεται στην Βραζιλία και έπειτα στο Περού. Εμείς κάναμε αυτό το ταξίδι στον Αμαζόνιο από την πλευρά του Περού. Το ποτάμι του Αμαζονίου είναι με διαφορά το μεγαλύτερο σε όγκο νερού ποτάμι. Έχει βεβαίως πάνω από 1.000 παραποτάμους! Μάλιστα υπολογίζεται ότι το 37% του οξυγόνου της γης παράγεται από το δάσος του Αμαζονίου. Τα είδη ζώων και βλάστησης που φιλοξενούνται είναι αναρίθμητα Επίσης, μέχρι και σήμερα υπάρχουν φυλές στον Αμαζόνιο (κυρίως στο κομμάτι της Βραζιλίας) που δεν έχουν καμία επαφή με τον έξω πολιτισμό. Και ποιος ξέρει πόσα ακόμη δεν ξέρουμε για τον Αμαζόνιο! Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι όταν βρεθείς εκεί θα νιώσεις αναμφίβολα την «μεγαλοπρέπεια» της φύσης!

 

Η δική μας περιπέτεια.


Αφού ολοκληρώσαμε την ανάβαση μας στο Machu Picchu, βάλαμε πλώρη για μία άλλη περιπέτεια. Μπήκαμε στο αεροπλάνο από την Λίμα και πετάξαμε για το Ικίτος (Iquitos). Η πόλη αυτή αποτέλεσε την απαρχή της περιπέτειάς μας και την αρχή για ένα αξέχαστο ταξίδι στον Αμαζόνιο. Ακόμη θυμάμαι τον ενθουσιασμός μας μόλις αντικρίσαμε από το παράθυρο το αεροπλάνου το αχανές δάσος και το ποτάμι του Αμαζονίου που σαν φίδι απλωνόταν μέχρι εκεί που πήγαινε το μάτι. Με το που προσγειωνόμαστε η απίστευτη υγρασία και ζέστη αγγίζει τα πρόσωπά μας. Εκείνη την στιγμή συνειδητοποιούμε που φτάσαμε! Στις αφίξεις μας περιμένει ο οδηγός του  ταξί που είχαμε κανονίσει. Μόνο που βεβαίως το ταξί μας ήταν ένα τρίκυκλο! Σκηνικό που μας θύμισε λίγο Ινδία. Το χαμόγελο από τα χείλη μας δεν έλεγε να σβήσει. Ιδρώναμε και χαμογελούσαμε σαν 5 χρονών παιδιά. Το ίδιο και ο οδηγός μας που παρόλο που δεν μιλούσε λέξη αγγλικά η συνεννόηση μας ήταν άψογη!

Διάβασε επίσης: Στο Μάτσου Πίτσου με τα πόδια! Μία εμπειρία ζωής

Κάναμε το check-in μας στο ξενοδοχείο που θα περνούσαμε το βράδυ και ξεχυθήκαμε στο Ικίτος. Το πολύ ιδιαίτερο της συγκεκριμένης πόλης είναι ότι ουσιαστικά είναι φτιαγμένη στο νερό! Η πρόσβαση στην πόλη δεν είναι εφικτή οδικώς. Οπότε μπορείς να πας είτε από τον ποταμό, είτε αεροπορικώς. Δεν είναι μικρή πόλη (έχει σχεδόν 500.000 κατοίκους ) αλλά σου δίνει αυτή την αίσθηση. Ελάχιστα αμάξια, καθώς κυριαρχούν τα τρίκυκλα, μαγαζιά κάθε είδους, πάγκοι που πουλούσαν από σουβενίρ μέχρι σνακ και άπειρα κουνούπια! Το ηλιοβασίλεμα μας βρήκε να χαζεύουμε τον ήλιο να βυθίζεται στο ποτάμι του Αμαζονίου με φόντο ένα παλιό εγκαταλελειμμένο κρουαζιερόπλοιο. Την επόμενη μέρα θα ξεκινούσε και επίσημα η περιπέτεια μας!

 

Δες επίσης : Πώς να ταξιδέψεις τον ΚΟΣΜΟ με έναν ελληνικό μισθό

Φύγαμε για Αμαζόνιο!


Ξυπνήσαμε έτοιμοι να περιπλανηθούμε στο μεγαλείο του Αμαζονίου. Η αναχώρηση της ξύλινης βάρκας μας, που έμοιαζε με μακρύ μηχανοκίνητο κανό ξεκινούσε από το λιμάνι Nanay. Έξω βεβαίως από το λιμάνι υπήρχε αγορά που μόνο ένα πέρασμα έφτανε για να δούμε είδη ψαριών και φρούτων που δεν είχαμε ξαναδεί. Μέσα σε αυτά και τα σκουλήκια του κοκκοφοίνικα, παχιά παχιά και κίτρινα να κουνιούνται άσκοπα μέσα σε πλαστικά μπολ έτοιμα για κατανάλωση. Εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης όπως μας ενημέρωσε ο Junior, ο οδηγός μας. Μπήκαμε στην βάρκα και το ταξίδι στον Αμαζόνιο είχε και επίσημα ξεκινήσει. Η ανυπομονισία μας μεγάλη, όπως και ο ενθουσιασμός μας. Αυτό το κομμάτι του ταξιδιού μέχρι το τέλος έγινε με τον local operator “Amazon Experience” που ήταν εξαιρετικοί.

Μετά από περίπου 3 ώρες στον ποταμό φτάσαμε στο ξύλινο κατάλυμα μας. Εκεί θα μέναμε τις επόμενες μέρες. Το κατάλυμα ήταν υποτυπώδες αλλά συνάμα ήταν ακριβώς αυτό που έπρεπε. Άλλωστε μέσα στο δάσος του Αμαζονίου το τελευταίο που θες είναι πολυτέλεια. Η λιγότερο δυνατή ανθρώπινη παρέμβαση σε κάνει να νιώθεις λιγότερες ενοχές. Ναι, ενοχές γιατί μπροστά σε αυτό το μεγαλείο της φύσης νιώθεις φιλοξενούμενος. Το δωμάτιο μας είχε σήτες αντί για παράθυρα. Έτσι έμπαινε η απαραίτητη δροσιά σε ένα μέρος με απίστευτη υγρασία αλλά παράλληλα σε προφύλασσε και από τα άπειρα κουνούπια. Το κατάλυμα είχε ρεύμα 3 ώρες την ημέρα (6-9 το απόγευμα), ενώ το νερό από το ντουζ και την τουαλέτα ερχόταν κατευθείαν από τον Αμαζόνιο.  Αυτό και αν ήταν από μόνο του εμπειρία αλλά και συνειδητοποίηση για το πόσα λίγα πράγματα χρειάζεσαι τελικά…

Διάβασε επίσης: Πόσο κοστίζει ένα ταξίδι στο Περού;

Περιήγηση στον ποταμό και επίσκεψη στο La isla de los monos.


Περάσαμε πολλές ώρες στην βάρκα παρατηρώντας όλα αυτά τα είδη ζώων που βλέπεις στα ντοκιμαντέρ! Από βραδύποδες, μέχρι τεράστιους αετούς, παπαγάλους και βεβαίως ταραντούλες. Και εκεί που τα καφέ νερά του ποταμού μας έχουν σχεδόν υπνωτίσει φτάνουμε στο La isla de los monos, γνωστό και ως Monkey island. Ένα «καταφύγιο» όπου έχουν βρει σπίτι διαφόρων ειδών μαϊμούδες, η πλειοψηφία των οποίων ήταν κάποτε κατοικίδια, ή μέσο για ψυχαγωγία. Το καταφύγιο το οποίο λειτουργεί από το 1997 φιλοξενεί πάνω από 200 μαϊμούδες και έχει αρκετό ενδιαφέρον. Μετά την επίσκεψή μας η περιήγηση στο ποτάμι συνεχίστηκε. Είχαμε την ευκαιρία να δούμε τα διάσημα ροζ δελφίνια του Αμαζονίου, τα οποία είχαμε την τύχη να ξαναδούμε την τελευταία μέρα του ταξιδιού μας.

Διάβασε επίσης: Πώς να επισκεφθείς το Machu Picchu. Ένας αναλυτικός οδηγός.

Ψαρεύοντας πιράνχας και κάνοντας βουτιές.


Η αλήθεια είναι πώς όταν ακούς ταξίδι στον Αμαζόνιο, σου έρχονται στο μυαλό εικόνες από επικίνδυνα πλάσματα που δεν θα ήθελες ποτέ να συναντήσεις μπροστά σου. Και ναι, είναι ένα μέρος που πρέπει να προσέχεις, αλλά είναι και ένα μέρος με απίστευτη ομορφιά και ποικιλομορφία. Ένα από αυτά τα πλάσματα που δεν θες πολλά πολλά είναι και τα πιράνχας.  Παμφάγα ψάρια με κοφτερά δόντια και φήμη ότι έχουν επιτεθεί και σε ανθρώπους…θέλεις κάτι άλλο; Σαν βρεθείς όμως στον Αμαζόνιο αξίζει να πας για ψάρεμα πιράνχας! Το πρώτο πράγμα που μας έκανε εντύπωση ήταν ότι στο δόλωμα βάλαμε κρέας. Δεν το λες και το συνηθισμένο δόλωμά σου. Το δεύτερο πράγμα ήταν η γλυκιά του γεύση. Νόστιμο θα λέγαμε! Ναι, ναι και όμως πιάσαμε μερικά. Η περιπέτεια όμως δεν σταμάτησε εκεί. Ξαφνικά η βάρκα μας σταματάει στην μέση του ποταμού και εκεί ο Junior (ο οδηγός μας) μας λέει «πάμε για βουτιές;». Είναι από τις λίγες φορές στην ζωή μας που δεν κάναμε δεύτερες σκέψεις για κάτι που ακουγόταν τόσο τρελό. Απαντήσαμε ναι και χωρίς δεύτερες σκέψεις βρεθήκαμε να κολυμπάμε στον Αμαζόνιο! Τι εμπειρία…

 

Δες και το βίντεο με την εμπειρία μας στον Αμαζόνιο

Αναζητώντας τα υψηλότερα δέντρα και γνωρίζοντας τις φυλές του Αμαζονίου.


Οι περιπέτειες μας σε αυτό το ταξίδι στον Αμαζόνιο συνεχίστηκαν και τις επόμενες μέρες. Αυτή την φορά μέσα στο δάσος του Αμαζονίου. Είχαμε την τύχη να δούμε τα γιγάντια δέντρα γνωστά ως Lupuna, που μας έκαναν να μοιάζουμε σαν χαμένους εξερευνητές. Οι ρίζες ήταν τεράστιες και νόμιζες ότι θα ζωντανέψουν. Τόσο εντυπωσιακά! Βεβαίως το δάσος μας έκρυβε και άλλες εκπλήξεις. Μάθαμε ότι αν «τρίψεις» τερμίτες πάνω σου, βγάζουν μία ιδιαίτερη μυρωδιά, η οποία λειτουργεί σαν εντομοαπωθητικό, ενώ ήπιαμε νερό από ρίζες δέντρων. Μέσα στο δάσος βεβαίως μένουν και οι φυλές του Αμαζονίου! Είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την φυλή Υacuas, μία από τις φυλές που έχουν επαφή με τον δυτικό πολιτισμό. Στο Περού σήμερα υπάρχει μόνο μία φυλή που ανήκει στις uncontacted tribes (δεν έχουν καμία επαφή με δυτικό πολιτισμό).

 

Μερικές τελευταίες σκέψεις.


Ένα ταξίδι στον Αμαζόνιο θα σε αφήσει γεμάτο εικόνες και σκέψεις. Τα χαμόγελα των παιδιών στην τοπική κοινότητα Santa Maria de Fatima, το απέραντο πράσινο του δάσους, το πρωινό ξύπνημα στο lodge από το κελάιδισμα των πουλιών, τα σύννεφα που αντικατοπτρίζονταν στον ποταμό. Όλα όσα κάνουν αυτό το μέρος τόσο ξεχωριστό! Ο πνεύμονας της γης. Μία life changing εμπειρία που θα μας μείνει χαραγμένη στο μυαλό και στην καρδιά.

#Lufthansa #LifeChangingPlaces

Διάβασε επίσης “Πρώτο ταξίδι στο Περού; Όλα όσα πρέπει να ξέρεις!

Δες περισσότερα για το ταξίδι μας στο Instagram (highlights stories #Amazon).