Ταξίδι με campervan. Οδηγός επιβίωσης. | Yaba Travellers
Υπάρχουν κάποιες εμπειρίες στην ζωή που θέλεις να τις δοκιμάσεις. Θέλεις να πειραματιστείς, να ζήσεις κάτι διαφορετικό. Με αυτή την σκέψη πήγαμε μέχρι την Ισπανία για να κάνουμε ένα ταξίδι με campervan.
Ταξίδι με campervan
2386
post-template-default,single,single-post,postid-2386,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-3.1.2,woocommerce-no-js,,qode_grid_1400,qode_popup_menu_text_scaledown,footer_responsive_adv,transparent_content,columns-3,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
Π Ρ Ω Τ Η Φ Ο Ρ Α

Ταξίδι με campervan. Οδηγός επιβίωσης.

Ταξίδι με campervan. Οδηγός επιβίωσης.

Υπάρχουν κάποιες εμπειρίες στην ζωή που θέλεις να τις δοκιμάσεις. Θέλεις να πειραματιστείς, να ζήσεις κάτι διαφορετικό και εν τέλει να ανακαλύψεις νέους τόπους με νέους τρόπους. Με αυτή την σκέψη  πήγαμε μέχρι την Ισπανία για να κάνουμε ένα ταξίδι με campervan. Ένα roadtrip στην περιοχή της Ανδαλουσίας διαφορετικό από όσα είχαμε κάνει ως τώρα, μιας και το αυτοκίνητο μας θα ήταν το σπίτι μας (για μία εβδομάδα!).

Αν τώρα περνάνε πολλές σκέψεις και απορίες από το μυαλό σου συνέχισε να διαβάζεις γιατί έχουμε σκοπό να συζητήσουμε και για τα πιο άβολα θέματα που μπορεί να προκύψουν σε ένα ταξίδι με campervan. Άλλωστε πρόκειται για έναν οδηγό επιβίωσης για όσους θέλουν να βιώσουν κάτι αντίστοιχο. Και τι βιώνεις ακριβώς;  Την ελευθερία του να έχεις το σπίτι σου μαζί σου, να ξυπνάς δίπλα σε τοπία που αλλιώς δεν θα μπορούσες, να ζεις την περιπέτεια!

Ταξιδιωτική Ασφάλεια
YABA EBOOK
YABA T-shirts & Hoodies

Τι είναι το campervan;


Πάμε τώρα στα πρακτικά. Τι είναι το campervan;  Είναι ένα αμάξι- αυτοκίνητο (τροχοαυτοκινούμενο). Δεν είναι τροχόσπιτο, είναι πιο μικρό, με λιγότερα facilities και απ’ έξω μοιάζει με μεγάλο αμάξι ή van. Το μπροστά μέρος είναι κανονικό αμάξι (θέση οδηγού-συνοδηγού), ενώ το πίσω μέρος είναι το υπνοδωμάτιο- σαλόνι- κουζίνα. Η διαμόρφωση του χώρου μπορεί να είναι διαφορετική. Αυτό που νοικιάσαμε εμείς πίσω (ο χώρος που κανονικά βρίσκονται τα πίσω καθίσματα) ήταν σαλόνι που γινόταν κρεβάτι, ενώ στην θέση του πορτ μπαγκαζ υπήρχε η μίνι κουζίνα μας!

Που παρκάρεις για να κοιμηθείς; Είναι ασφαλές;


Υπάρχουν ουσιαστικά δύο κατηγορίες «διαμονής» . Το ελεύθερο και το οργανωμένο. Όπως στο παραδοσιακό camping, έτσι και με το van υπάρχουν αυτές οι επιλογές. Το οργανωμένο είναι χώροι, campsites όπου με ένα fee παρκάρεις σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, μαζί με άλλα van και κυρίως τροχόσπιτα. Οι χώροι αυτοί έχουν μπάνιο (κοινό), τουαλέτες, σημεία φόρτισης, ή ακόμη και πισίνα αλλά και security. Τα campsites είμαι συγκεκριμένα και μπορείς να βρεις σε διάφορα μέρη. Κάποιες τοποθεσίες μάλιστα είναι πολύ ωραίες. Το ελεύθερο είναι αυτό που λέει η λέξη. Παρκάρεις και κοιμάσαι σε σημεία που βρίσκεις. Μπορεί  για παράδειγμα να παρκάρεις στο βουνό κάτω από ένα δέντρο. Το ελεύθερο σίγουρα είναι λιγότερο ασφαλές με την έννοια ότι πρέπει να είσαι προσεχτικός στο σημείο όπου θα παρκάρεις και σίγουρα να κλειδώνεις όταν κοιμάσαι. Η αλήθεια είναι όμως ότι στο ελεύθερο το feeling είναι διαφορετικό ειδικά όταν κυκλοφορείς σε μη αστικά μέρη. Έρχεσαι σε επαφή με την φύση και ζεις μία μοναδική εμπειρία.

Τι κάνεις με το ζήτημα μπάνιο και τουαλέτα;


Αυτό που φοβίζει πολύ κόσμο σε ένα ταξίδι με campervan είναι οι ανέσεις που χάνει. Όπως η τουαλέτα και το μπάνιο. Ωστόσο, το συναίσθημα που κυριάρχησε σε αυτό το ταξίδι μας ήταν πόσα λίγα τελικά χρειάζεσαι τελικά  για να είσαι ευτυχισμένος! Anyway, πάμε στα σημεία ενδιαφέροντος. Τι κάνεις με το μπάνιο; Στο οργανωμένο θα βρεις ντουζ, οπότε δεν τίθεται θέμα. Στο ελεύθερο οι επιλογές σου περιορίζονται. Αν μένεις κοντά σε παραλία με ντουζιέρα, μπορείς να κάνεις εκεί, όπως κάναμε και εμείς. Ωστόσο, υπάρχει και ένα άλλο συστηματάκι, το solar shower, που είναι μία ειδική σακούλα, την γεμίζεις νερό την κρεμάς κάπου ψηλά και κάνεις μπάνιο από το ειδικό σωληνάκι. Ήταν αρκετά διασκεδαστικό και αποτελεσματικό μπορούμε να πούμε! Να θυμάσαι πάντα να χρησιμοποιείς φυσικά καλλυντικά (σαμπουάν – σαπούνια) μιας και βρίσκεσαι στην φύση! Άλλο χρήσιμο αντικείμενο είναι τα υγρά μαντηλάκια (ναι ,αυτά που χρησιμοποιούμε στα μωράκια) για εξπρές φρεσκάρισμα. Για το θέμα τουαλέτα τα πράγματα είναι παραπλήσια. Στο οργανωμένο υπάρχουν τουαλέτες κοινές. Στο ελεύθερο θα πρέπει να συμβιβαστείς με καφετέριες, ή εστιατόρια που θα κάνεις στάση, ή ίσως η ανάγκη σε οδηγήσει και στην φύση. Πρόκληση; Ναι! Ωστόσο, στην πράξη θα δεις όμως ότι τα πράγματα είναι αρκετά απλά.

Κόστος, δίπλωμα και άλλες σημαντικές λεπτομέρειες.


Το κόστος ενός campervan διαφέρει αρκετά ανάλογα την χώρα. Επίσης, προσοχή εδώ μιλάμε για campervan και όχι για τροχόσπιτα.  Εμείς νοικιάσαμε το δικό μας μέσω Airbnb από τους surfcampers. Το κόστος μαζί με premium ασφάλιση ήταν περίπου 100 ευρώ την ημέρα.  Keep in mind ότι αρκετές εταιρείες θα ζητήσουν εγγύηση όπως όταν νοικιάζεις αμάξι.  Εμείς από εκεί που νοικιάσαμε δεν μας ζητήθηκε.  Όσον αφορά στο δίπλωμα δεν χρειάζεσαι κάποια ειδική κατηγορία. Ισχύει το δίπλωμα αυτοκινήτου.

 

Είναι για εμένα;


Το ταξίδι με campervan είναι ένα τελείως νέο είδος ταξιδιού και περιπέτειας απ’ όσα έχεις δοκιμάσει. Είναι διαφορετικό από το camping, από τις ανέσεις του ξενοδοχείου από ένα απλό roadtrip. Το ερώτημα είναι λοιπόν, είναι για εμένα;! Ένα τέτοιο ταξίδι έχει προκλήσεις.  Κάποια πράγματα που θεωρείς δεδομένα, θα είναι πολυτέλεια στο campervan. Ο περιορισμένος χώρος σημαίνει minimum packing και πολύ καλή οργάνωση.  Όσο για τον προσωπικό χώρο; Σχεδόν ανύπαρκτος.  Η αίσθηση να είσαι με τον άνθρωπό σου σε ένα van δίπλα στο ποτάμι και να απολαμβάνετε ένα μπουκάλι κρασί στην εξοχή; Ανεκτίμητη. Η αίσθηση της ελευθερίας και της ανεμελιάς σε ένα δρόμο χωρίς πλάνο; Αξέχαστη. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου και θα προσαρμοστείς σε ένα νέο είδος ταξιδιού.

Extra tips:


  • Αν επιλέξεις να κινηθείς ελεύθερα, βρες το σημείο που θα μείνεις πριν νυχτώσει.
  • Σεβάσου την φύση. Μην αφήνεις σκουπίδια πίσω σου.
  • Αν το δοκιμάζεις πρώτη φορά και έχεις πολλές μέρες μπροστά σου δοκίμασε 4-5 μέρες στο van, μία σε ξενοδοχείο.
  • «Κατέβασε» το Park4night, ένα χρήσιμο app που δείχνει σημεία με οργανωμένα campsites, αλλά και σημεία όπου άλλοι campers έχουν κάνει ελεύθερο και έχει γράψει review.
  • Σε μερικές χώρες υπάρχει αυστηρή νομοθεσία για το ελεύθερο camping με van – τροχόσπιτα.
  • Έχει κάποια snack μαζί σου, ή βασικά υλικά για να μαγειρέψεις κάτι εύκολο, όπως μακαρόνια και σάλτσα.
  • Κάνε πάντα ασφάλεια, αν δεν περιλαμβάνεται στην ενοικίαση σου.
  • Ετοίμασε playlist γιατί η μουσική θα είναι ο σύντροφός σου!

YABA TRAVEL TIPS

4 ΕΠΟΧΕΣ

6-10 ΜΕΡΕΣ

CAMPERVAN

+400/ΑΤΟΜΟ

ΔΙΠΛΩΜΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ

ΟΧΙ