08 Απρ Γιατί δεν πρέπει μα ανεβάσεις την κάρτα επιβίβασης σου στο διαδίκτυο
Είσαι ένα βήμα πριν το ταξίδι σου στην Καραϊβική και το ξέρουμε ότι είναι δελεαστικό να ανεβάσεις την κάρτα επιβίβασης σου στο διαδίκτυο, αλλά πρέπει να σκεφτείς ξανά. Θα εκπλαγείς αν μάθεις πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να αποσπάσει προσωπικές πληροφορίες από τις ταξιδιωτικές σου λεπτομέρειες.
Πόσο εύκολο είναι αυτό!
Κωδικός κράτησης (PNR)
Το PNR ( Passenger Name Record) είναι ο προσωπικός κωδικός κράτησης, όπου περιλαμβάνει πληροφορίες όπως όλες τις προγραμματισμένες διαδρομές σου, τηλέφωνο, Email, κατάλυμα(αν το έχεις δηλώσει), τα ονόματα που συνταξιδεύεις και τον αριθμό της κάρτας μιλίων στην αεροπορική εταιρεία. Για να αποκτήσεις πρόσβαση στην κράτηση σου ή για να εκτυπώσεις την κάρτα επιβίβασης σου μέσω της ιστοσελίδας, το μόνο που θα χρειαστείς είναι ο κωδικός κράτησης, το επίθετο σου και είσαι μέσα. Όταν ταξιδεύεις σε κάποιες χώρες (συνήθως εκτός Σένγκεν), χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες όπως το διαβατήριο ή την ταυτότητα σου. Όλες αυτές οι πληροφορίες αποθηκεύονται μέσα στην κράτηση. Όταν ποστάρεις την κάρτα επιβίβασης σου στο διαδίκτυο, ο άλλος δεν χρειάζεται να είναι χάκερ διότι του το δίνεις έτοιμο στο πιάτο.
Αριθμός Ηλεκτρονικού εισιτηρίου (E-TKT)
Εκτός από τον κωδικό κράτησης, κάποιος μπορεί να έχει πρόσβαση στην κράτηση σου με τον αριθμό ηλεκτρονικού εισιτηρίου και το επίθετο. Οπότε τώρα μπορούμε να δούμε σχεδόν ολόκληρο το κόστος του εισιτηρίου, την ημερομηνία αγοράς αλλά το πιο σημαντικό είναι τα τέσσερα τελευταία νούμερα της πιστωτικής κάρτας που αγόρασες το εισιτήριο. Πόσο πιο εύκολο να το κάνεις σε κάποιο χάκερ.
Barcode
Αν νομίζεις ακόμη ότι είναι κάποιες μαύρες γραμμές μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσεις. Όλες οι πληροφορίες της κράτησης σου είναι σε αυτές τις γραμμές. Υπάρχουν site όπου μπορούν να αποκωδικοποιήσουν το barcode απλά σκανάροντας το. Και για να μην ξεχνιόμαστε «είναι δωρεάν». Πριν αναχωρήσει η πτήση σου, αν κάποιος έχει μια φωτογραφία από το barcode της κάρτας επιβίβασης σου, μπορεί εύκολα να κάνει επανεκτύπωση από τα αυτόματα μηχανήματα στο αεροδρόμιο. Οπότε μόλις έδωσες πρόσβαση σε κάποιον που δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ, να έχει πρόσβαση σε χώρους του αεροδρομίου. Duty free, πύλες αναχώρησης και άλλες μη εξουσιοδοτημένες περιοχές. Απλά για να στο κάνουμε χειρότερο μόλις του έδωσες πρόσβαση στο lounge της αεροπορικής σου εταιρείας. «Δύσκολο ΝΑΙ, ακατόρθωτο ΟΧΙ»
Extra tips Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο.. Σκέψου πιο προσωπικά και προσεκτικά στο διαδίκτυο.