07 Απρ Low Cost αεροπορικές : Μύθοι και πραγματικότητα
Η αλήθεια είναι πως οι low cost αεροπορικες άλλαξαν τελείως το παιχνίδι στην αεροπορική βιομηχανία και επηρέασαν σε ένα βαθμό και τον τουρισμό. Κατάφεραν να κάνουν το ταξίδι πολύ πιο εφικτό σε ταξιδευτές που δεν μπορούν, ή δεν θέλουν να δώσουν μία μικρή περιουσία για ένα αεροπορικό εισιτήριο.
Ενδιαφέρουσα πληροφορία: η πρώτη αεροπορική σε μορφή low cost εμφανίστηκε το 1949!
Πολλά έχουν ακουστεί και γραφτεί από τότε, ιδίως τα τελευταία χρόνια με την εξάπλωσή τους. Παρακάτω θα επιβεβαιώσουμε μερικές αλήθειες και θα καταρρίψουμε κάποιους μύθους. Ready?
Low cost σημαίνει ότι δεν είναι και ασφαλής.
Μύθος: H low cost τιμή ενός εισιτηρίου δεν σημαίνει ότι η αεροπορική «κόβει» έξοδα από παράγοντες που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια της πτήσης. Η χαμηλή τιμή προκύπτει από το ότι προσφέρουν επί έξτρα πληρωμή τις υπηρεσίες που άλλες αεροπορικές περιλαμβάνουν στο εισιτήριο. Οπότε ο βασικός ναύλος χωρίς όλα τα έξτρα μπορεί αν είναι πολύ χαμηλός.
Εάν παρατηρήσεις οι περισσότερες low cost προσπαθούν να κάνουν χρήση ενός τύπου αεροσκάφους για μείωση του κόστους εκπαίδευσης και συντήρησης (αυτά είναι και τα μεγαλύτερα έξοδα οποιασδήποτε αεροπορικής εταιρείας). Το αν ένα αεροσκάφος έχει «συντηρηθεί» σωστά δεν έχει καμία σχέση με το κόστος εισιτηρίου, όπως και το τι πληρώματα προσλαμβάνουν, αν τα πληρώνουν, πόσο τα «κουράζουν» κλπ.
Δεν προσφέρουν τις ίδιες ανέσεις.
Αλήθεια: Για αρχή οι low cost αεροπορικες δεν προσφέρουν business class. , όχι τουλάχιστον όπως οι full service αεροπορικές. Οπότε ξέχασε τις καρέκλες που γίνονται κρεβάτια, τις γαρίδες για lunch, τα λαχταριστά επιδόρπια και γενικότερα την άνεση που προσφέρει ένα τέτοιο ταξίδι. Υπάρχουν low cost αεροπορικές που προσφέρουν (με έξτρα χρέωση) θέσεις με μεγαλύτερο leg space, ή τύπου business class που και πάλι επικεντρώνουν κυρίως στο χώρο και όχι στις υπόλοιπες υπηρεσίες. Από εκεί και πέρα διαφέρουν και τα μενού, τα οποία στις πολύωρες πτήσεις πρέπει να έχεις προ-παραγγείλει και πληρώσει έξτρα, διαφορετικά μάλλον θα βολευτείς με διάφορα σνακ που θα αγοράσεις μέσα στο αεροσκάφος. Αγαπημένο σνακ που δοκιμάσαμε στην AirAsia στην πτήση Δελχί-Γκόα ήταν καραμελωμένα ποπ-κορν! Yummy.
Τα εισιτήρια είναι πάντα πιο φθηνά.
Μύθος: Εδώ ισχύουν οι νόμοι της ζήτησης και της προσφοράς! Όταν λοιπόν ψάχνεις να αγοράσεις εισιτήριο σε μία πτήση που έχει μόνο 5 θέσεις διαθέσιμες, τότε θα πάρεις μία τιμή που μπορεί να είναι πολύ πιο ακριβή από μίας full service αεροπορικής για τον ίδιο προορισμό. Για να βρεις πιο φθηνά αεροπορικά εισιτήρια θα πρέπει να είσαι alert κυρίως για τις πολλαπλές προσφορές που ανακοινώνουν κατά διαστήματα και να είσαι προσεχτικός με τους περιορισμούς (χειραποσκευές κλπ).
Υπάρχουν κρυφές χρεώσεις.
Μύθος: Αυτό ίσως στεναχωρήσει πολλούς αλλά δεν μπορείς να τις πεις «κρυφές» χρεώσεις όταν αναγράφονται στην ιστοσελίδα της αεροπορικής. Κυρίως όμως δεν μπορείς να τις πεις «κρυφές» επειδή δεν διάβασες τους όρους εισιτηρίου σου. Όταν πατάς αποδέχομαι τους όρους κάνεις ένα συμβόλαιο με την αεροπορική που είτε την απαλλάσσει είτε την υποχρεώνει για διάφορες καταστάσεις. Αυτό που κάνουν οι low cost αεροπορικες είναι να σου προσφέρουν την βασική μετακίνηση και να χρεώνουν όλα τα έξτρα, εφόσον τα χρειάζεσαι. Ποια όμως εννοούμε έξτρα; Συνήθως το δικαίωμα για αποσκευή, τα κιλά της αποσκευής και χειραποσκευής, το boarding pass, την επιλογή θέσης και το φαγητό.
Προσγειώνονται σε περιφερειακά αεροδρόμια.
Αλήθεια και Μύθος: Οι πτήσεις προς φτηνότερα και δευτερεύοντα αεροδρόμια ίσως είναι σημαντικός παράγοντας των low cost. Η χρέωση στα αεροδρόμια γίνεται ανά αεροσκάφος, ώρα και επιβάτη. Δεν σημαίνει όμως σε καμία περίπτωση ότι δεν επιχειρούν πτήσεις σε πολυσύχναστα αεροδρόμια. Η πίτα του επιβατικού κοινού στα τελευταία, είναι μεγάλη οπότε και η ζήτηση αντίστοιχη.
Extra tips Την επόμενη φορά που θα ακούσεις ότι η τάδε αεροπορική πετάει με λιγότερα του επιτρεπτού καύσιμα είτε πρόκειται για low cost είτε για full service σκέψου ότι υπάρχουν και αυστηρότατες πολίτικές ασφαλείας (τουλάχιστον στην Ε.Ε) και δεν είναι όλα τόσο απλοϊκά.