Κρουαζιέρα στον Νείλο με παραδοσιακό πλοίο Dahabiya. |
Μία από τις κορυφαίες εμπειρίες που είχαμε στο ταξίδι στην Αίγυπτο ήταν η κρουαζιέρα στον Νείλο με παραδοσιακό πλοίο Dahabiya, που διαφέρει από τα κλασσικά.
κρουαζιέρα στον Νείλο με παραδοσιακό πλοίο Dahabiya
8559
post-template-default,single,single-post,postid-8559,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-3.1.2,woocommerce-no-js,,qode_grid_1400,qode_popup_menu_text_scaledown,footer_responsive_adv,transparent_content,columns-3,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Κρουαζιέρα στον Νείλο με παραδοσιακό πλοίο Dahabiya.

κρουαζιέρα στον Νείλο

Κρουαζιέρα στον Νείλο με παραδοσιακό πλοίο Dahabiya.

Μία από τις κορυφαίες εμπειρίες που είχαμε στο ταξίδι στην Αίγυπτο ήταν η κρουαζιέρα στον Νείλο με παραδοσιακό πλοίο Dahabiya. Η κρουαζιέρα αυτή διαφέρει από αυτές που θα δεις να πουλάνε η συντριπτική πλειοψηφία των ταξιδιωτικών γραφείων. Έχει μία μοναδικότητα, τόσο λόγω της ιδιαίτερης λειτουργίας του πλοίου Dahabiya, όσο και του exclusiveness που σου προσφέρει. Παρακάτω αναλύουμε ότι χρειάζεται να ξέρεις για να βιώσεις μία τέτοια Κρουαζιέρα στον Νείλο.

Ταξιδιωτική Ασφάλεια
YABA EBOOK
YABA T-shirts & Hoodies

Τι είναι το πλοίο Dahabiya;


Όταν βρεθείς στην Αίγυπτο και αποφασίσεις να κάνεις μία κρουαζιέρα στον Νείλο, η πρώτη επιλογή που θα βρεις στις αναζητήσεις σου θα είναι ένα από τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια μιας και είναι η πιο κλασσική επιλογή. Ωστόσο, υπάρχει η επιλογή να ζήσεις αυτή την εμπειρία με ένα πλοίο dahabiya. Πριν συγκρίνουμε τις επιλογές που έχεις θα εξηγήσουμε τι ακριβώς είναι αυτό το είδος πλοίου. Οι Dahabiya είναι παραδοσιακό είδος πλοίου που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα από τους βασιλείς και τους αριστοκράτες. Έχει τεράστια πανιά, που διαφέρουν ωστόσο στον σχεδιασμό από τα ιστιοπλοϊκά, ενώ το βασικό του χαρακτηριστικό είναι ότι δεν έχει μηχανή. Το μέγεθός της είναι μεσαίο, ώστε να μπορεί να κινείται με τα πανιά. Συνήθως χωράει 10-14 άτομα, ανάλογα το πλοίο και την διαρρύθμιση, ενώ έχει κανονικά καμπίνες.

Σε τι διαφέρει από το κλασσικό κρουαζιερόπλοιο και την felucca;


Η κρουαζιέρα στον Νείλο με dahabiya προσφέρει μία μοναδική, exclusive και πιο πολυτελή συνήθως εμπειρία. Οι βασικές διαφορές με ένα κλασσικό κρουαζιερόπλοιο είναι ότι το πλοίο dahabiya δεν διαθέτη μηχανή αλλά πανιά και είναι μικρότερο στο μέγεθος. Έτσι απολαμβάνεις την ηρεμία του ποταμιού, σε πιο χαλαρούς ρυθμούς με απαράμιλλο στυλ. Ωστόσο, στην περίπτωση που δεν υπάρχει αρκετός αέρας, τα πλοία dahabiya συνοδεύονται από μικρό ρυμουλκό που τα «σέρνει» από κάποια απόσταση. Η διαφορά της dahabiya με την felucca είναι ότι η δεύτερη δεν διαθέτει εσωτερικούς χώρους. Δηλαδή δεν διαθέτει καμπίνες και τουαλέτες. Όλα γίνονται στο κατάστρωμα. Συνήθως η felucca προσφέρεται στους επισκέπτες για ημερήσια εκδρομή ή για μία διαμονή, η οποία συμβαίνει στο κατάστρωμα. Βεβαίως βρίσκεις και για περισσότερες ημέρες αν θέλεις να ζήσεις την εμπειρία. Η Dahabiya είναι ιδανική για πολλές μέρες, γιατί διαθέτει όλα τα facilities.

Δες επίσης: Πώς να ταξιδέψεις τον κόσμο με έναν ελληνικό μισθό!

Τι πρόγραμμα ακολουθεί μία τέτοια κρουαζιέρα στον Νείλο;


Υπάρχουν αρκετά δρομολόγια που ακολουθεί μία τέτοια κρουαζιέρα στον Νείλο. Μπορείς βεβαίως να ναυλώσεις και ιδιωτικά ένα πλοία dahabiya με την παρέα, ή την οικογένεια σου μιας και είναι ιδανική για 10-12 άτομα. Σε αυτή την περίπτωση μπορείς να δημιουργήσεις μαζί με τον operator ένα πρόγραμμα. Διαφορετικά επιλέγεις ένα από τα δρομολόγια που υπάρχουν. Τα πιο κλασσικά δρομολόγια είναι τα παρακάτω: Εκκίνηση από Esna (δίπλα στο Λουξόρ) με προορισμό το Ασουάν, διάρκεια 4 νύχτες/5 ημέρες – Εκκίνηση από Ασουάν με προορισμό την Esna, διάρκεια 3 νύχτες/4 ημέρες. Βεβαίως προσφέρονται και άλλου είδους δρομολόγια, ανάλογα τον operator και τις ημέρες. Σε μία τέτοια κρουαζιέρα περνάς χρόνο χαλάρωσης πάνω στο πλοίο, αλλά απολαμβάνεις και αξιοθέατα αφού επισκέπτεσαι ναούς και χωριά μαζί με τοπικό ξεναγό που ταξιδεύει μαζί σου.

Διάβασε επίσης: Ταξίδι στην Αίγυπτο. Όσα πρέπει να ξέρεις!

Πόσο κοστίζει μία κρουαζιέρα στον Νείλο με Dahabiya;


Πριν μιλήσουμε για κόστη, εμείς επιλέξαμε να κάνουμε την κρουαζιέρα στον Νείλο με Dahabiya με την εταιρεία Sail the Nile. Μείναμε απόλυτα ευχαριστημένοι τόσο από τις υπηρεσίες και το προσωπικό on board, όσο και από την συνεννόηση που είχαμε με την Johanna. Η εταιρεία διαθέτει δύο πλοία, εμείς πραγματοποιήσαμε την κρουαζιέρα με την dahabiya «ΜΙΝΥΑ», που είναι και η πιο καινούργια. Υπάρχουν βεβαίως και άλλες εταιρείες που προσφέρουν αυτή την εμπειρία, αλλά όχι τόσες όσες προσφέρουν την πιο μαζική εμπειρία με το κρουαζιερόπλοιο. Συνήθως, η κρουαζιέρα με την dahabiya είναι πιο ακριβή διότι πρόκειται για μια πιο exclusive και πολυτελή εμπειρία. Ένα μέσο κόστος ανάλογα την εταιρεία, το πλοίο και το δρομολόγιο είναι στα 150-200 ευρώ το άτομο την ημέρα. Στην τιμή τις περισσότερες φορές περιλαμβάνονται όλα, από διαμονή και φαγητά μέχρι ξεναγός και είσοδοι στα αξιοθέατα.

Αξίζει μία τέτοια εμπειρία;


Η επιλογή να κάνεις μία κρουαζιέρα στον Νείλο με dahabiya δεν είναι η πιο οικονομική. Ωστόσο, προσωπικά πιστεύουμε ότι αξίζει, ιδίως αν επιλέξεις έναν καλό operator. Επίσης, σε σύγκριση με τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια προσφέρουν μία πολύ πιο private εμπειρία με προσωποποιημένο service.  Αξίζει λοιπόν να επενδύσεις σε μία τέτοια εμπειρία.

Δες περισσότερα για το ταξίδι μας στο Instagram (highlights stories #EGYPT ).