Πρώτο ταξίδι στην Κόστα Ρίκα. Όλα όσα πρέπει να ξέρεις. |
H Κόστα Ρίκα είναι μια ξεχωριστή χώρα από πολλές απόψεις. Παρακάτω θα βρεις χρήσιμες πληροφορίες για να οργανώσεις το δικό σου ταξίδι στην Κόστα Ρίκα.
Πρώτο ταξίδι στην Κόστα Ρίκα. Όλα όσα πρέπει να ξέρεις.
8021
post-template-default,single,single-post,postid-8021,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-3.1.2,woocommerce-no-js,,qode_grid_1400,qode_popup_menu_text_scaledown,footer_responsive_adv,transparent_content,columns-3,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ

Πρώτο ταξίδι στην Κόστα Ρίκα. Όλα όσα πρέπει να ξέρεις.

Κόστα Ρίκα

Πρώτο ταξίδι στην Κόστα Ρίκα. Όλα όσα πρέπει να ξέρεις.

H Κόστα Ρίκα, ή αλλιώς η «χρυσή ακτή» είναι μια ξεχωριστή χώρα από πολλές απόψεις. Ένα ταξίδι στην Κόστα Ρίκα θα σε γεμίσει υπέροχες εικόνες από την οργιάζουσα φύση, τις παραλίες, τους καταρράκτες και τα πολλά είδη ζώων. Άλλωστε η Κόστα Ρίκα είναι ο απόλυτος προορισμός για τους φυσιολάτρες! Έτσι και εμείς επιλέξαμε να ξεκινήσουμε από εκεί για το around the world trip μας. Παρακάτω θα βρεις χρήσιμες πληροφορίες για να οργανώσεις το δικό σου ταξίδι στην Κόστα Ρίκα.

Ταξιδιωτική Ασφάλεια
YABA EBOOK
YABA T-shirts & Hoodies

Πώς να πας στην Κόστα Ρίκα.


Η Κόστα Ρίκα βρίσκεται στην Κεντρική Αμερική και μάλιστα είναι μία από τις παλαιότερες δημοκρατίες της περιοχής! Το κεντρικό αεροδρόμιο που βρίσκεται στην πρωτεύουσα Σαν Χοσέ, είναι το Juan Santamaría International Airport (SJO). Οι πτήσεις από και προς Ευρώπη συνήθως προσγειώνονται και απογειώνονται από εκεί. H Lufthansa έχει απευθείας πτήση από την Φρανκφούρτη, το δρομολόγιο που επιλέξαμε και εμείς. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες επιλογές όπως μέσω Νέας Υόρκης, ή μέσω δύο σταθμών για τις οποίες μπορεί να εντοπίσεις και καλύτερες τιμές. Όσον αφορά στο κόστος να υπολογίζεις το λιγότερο 500 ευρώ για ένα round-trip (συνήθως θα είναι παραπάνω).

During Covid: Εμείς ταξιδέψαμε στην Κόστα Ρίκα τον Μάιο του 2021. Για να κάνεις είσοδο στην χώρα χρειάζεται ταξιδιωτική ασφάλεια που να καλύπτει τον Covid19, καθώς και μία αίτηση που γίνεται ηλεκτρονικά το  Pase de Salud. Σε κάθε περίπτωση πριν ταξιδέψεις αναζήτησε τι χρειάζεται η χώρα την δεδομένη στιγμή του ταξιδιού σου για να κάνεις είσοδο.

Πότε να πας στην Κόστα Ρίκα.


Η Κόστα Ρίκα έχει τροπικό κλίμα, οπότε ο διαχωρισμός όσον αφορά στο κλίμα γίνεται μεταξύ δύο περιόδων. Την dry season και την wet season. Βεβαίως στο εσωτερικό της χώρας θα συναντήσεις πολλά μικροκλίματα, όπως στο Περού. Στο θέμα μας όμως! Πότε να πας ταξίδι στην Κόστα Ρίκα; Η dry season ξεκινάει από μέσα Δεκέμβρη και φτάνει μέχρι Απρίλιο. Θεωρητικά τότε έχει την μικρότερη βροχόπτωση και μπορείς να απολαύσεις περισσότερο ήλιο. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι δεν θα βρέξει! Επίσης, τότε είναι και η high season. Οι μήνες με την μεγαλύτερη βροχόπτωση θεωρούνται ο Σεπτέμβρης και ο Οκτώβρης.

Είναι ασφαλές ένα ταξίδι στην Κόστα Ρίκα;


H Κόστα Ρίκα θεωρείτε η πιο ασφαλής χώρα της Κεντρικής Αμερικής. Είναι αυτή άλλωστε που ιστορικά είχε τις λιγότερες αναταραχές σε σύγκριση με γειτονικές χώρες. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι δεν έχει καθόλου εγκληματικότητα. Το πιο σύνηθες είδος όσον αφορά στους τουρίστες είναι η κλοπή. Γι’ αυτό καλό είναι να είσαι προσεχτικός με τα πράγματα σου, ιδίως στα αστικά κέντρα (και στα μέσα μαζικής μεταφοράς). Επίσης, σε κάθε προορισμό καλό είναι να αποφεύγεις να κυκλοφορείς το βράδυ μόνος σου, ιδίως στις μεγάλες πόλεις όπως το San Jose. Η Κόστα Ρίκα είναι αρκετά δημοφιλής τουριστικός προορισμός, ιδίως για τους Αμερικάνους. Επίσης, μπορεί να μην έχει στρατό αλλά έχει αστυνομία και θα σίγουρα θα δεις τόσο στις μεγάλες πόλεις, όσο και σε μικρότερες. Εμείς προσωπικά δεν αισθανθήκαμε ανασφάλεια σε καμία περίπτωση.

Διάβασε επίσης : Πως να ταξιδέψεις τον ΚΟΣΜΟ με ενα ελληνικό μισθό.

Internet και συνάλλαγμα.


Η πλειοψηφία των ξενοδοχείων, καθώς και αρκετά εστιατόρια έχουν wifi. Γενικά δεν θα έχεις πρόβλημα με το internet σε ένα ταξίδι στην Κόστα Ρίκα. Άλλωστε την επιλέγουν πολλοί digital nomads! Το ξενοδοχείο που μείναμε εμείς είχε εξαιρετικό internet και είναι ιδανικό για όσους εργάζονται online. Πέρα από το wifi, εξυπηρετεί να αγοράσεις μία τοπική SΙΜ. Αγοράσαμε την δική μας από την εταιρεία Claro, η οποία κόστισε 10.000 colones (περίπου 14 ευρώ) και είχε 5GB internet καθώς και χρόνο ομιλίας. Θα βρεις κατάστημα και στο αεροδρόμιο! Όσον αφορά στο συνάλλαγμα, το τοπικό νόμισμα είναι το κολόν (1.000 colones = 1,3 ευρώ), αλλά δέχονται και δολάρια σε πολλά μέρη. Δεν χρειάζεται να αγχωθείς για συνάλλαγμα, μπορείς πολύ εύκολα να κάνεις ανάληψη από ATM με την κάρτα σου. Επίσης, στα περισσότερα μέρη δέχονται και κάρτα για πληρωμή, ιδίως όπου υπάρχουν τουρίστες!

Διάβασε επίσης: Πρώτο ταξίδι στο Μεξικό? Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Πώς να μετακινηθείς στην Κόστα Ρίκα.


Ο καλύτερος τρόπος για να μετακινηθείς όταν πας ένα ταξίδι στην Κόστα Ρίκα είναι το αυτοκίνητο. Υπάρχουν πολλές εταιρείες για να επιλέξεις (εμείς επιλέξαμε την Alamo) ενώ η επιλογή του SUV είναι value for money και αρκετά εξυπηρετική για τους δρόμους της Κόστα Ρίκα. Βεβαίως η ενοικίαση αυτοκινήτου θα ανεβάσει το κόστος του ταξιδιού σου και ιδιαίτερα οι ασφάλειες οι οποίες είναι υποχρεωτικές. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και δημόσια λεωφορεία που εξυπηρετούν ιδίως για μετακινήσεις από την μία πόλη στην άλλη. Εμείς χρησιμοποιήσαμε λεωφορείο για να πάμε από το San Jose στην La Fortuna, το οποίο κόστισε 5 δολάρια, σε αντίθεση με το minivan shuttle (για τους τουρίστες) που κόστιζε 55 δολάρια. Σε κάθε περίπτωση επιλογές υπάρχουν ανάλογα τον τρόπο που ταξιδεύεις αλλά και το budget σου. Τέλος, πέρα από τα κόκκινα ταξί υπάρχει και Uber, το οποίο είναι αρκετά οικονομικό.

*Έχεις δει τα ταξιδιωτικά μας t-shirt & hoodies;

Τι να πακετάρεις για ένα ταξίδι στην Κόστα Ρίκα.


Η Κόστα Ρίκα παρόλο που είναι μικρή χώρα έχει ποικιλόμορφο κλίμα. Αυτό σημαίνει ότι ο καιρός αλλάζει και είναι σημαντικό να πακετάρεις τα κατάλληλα ρούχα ώστε να απολαύσεις όσο πιο πολύ μπορείς ένα ταξίδι στην Κόστα Ρίκα. Τα δύο βασικά πράγματα που πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να παραλείψεις είναι ένα αδιάβροχο και ένα ζευγάρι αθλητικά ή trekking παπούτσια. Στην La Fortuna και το Monteverde ιδίως, όπου θα συναντήσεις τροπικό δάσος και αρκετές βροχές είναι απαραίτητα. Από εκεί και πέρα συνήθως έχει ζέστη με υγρασία, οπότε καλό είναι να προτιμήσεις ρούχα που «αναπνέουν». Μην ξεχάσεις βεβαίως και το μαγιό σου!

Χρήσιμες πληροφορίες για την Κόστα Ρίκα.


  • Μπορεί η Κόστα Ρίκα να είναι μικρή σε έκταση, ωστόσο οι οδικές διαδρομές θα σου πάρουν χρόνο κυρίως λόγο του ότι ακόμη και ο highway έχει δύο λωρίδες και δεν είναι όλοι οι δρόμοι σε άψογη κατάσταση. Οπότε αν δεν έχεις πολλές μέρες μην μπεις στον πειρασμό να διασχίσεις όλη την χώρα ακόμη και αν σου φαίνεται μικρή.
  • Το νερό της βρύσης είναι πόσιμο εκτός από κάποια πιο απομακρυσμένα και αγροτικά σημεία της χώρας. Σε κάθε περίπτωση αν θέλεις να το επιβεβαιώσεις μπορείς να ρωτήσεις στο κατάλυμα σου ή κάποιον τοπικό οδηγό.
  • Το φαγητό τους απαρτίζεται συνήθως από πιάτα που συνδυάζουν ρύζι, φασόλια και κάποια πρωτεΐνη. Ωστόσο, αν είσαι vegetarian ή vegan θα βρεις επιλογές μιας και η χώρα συγκεντρώνει αρκετούς τουρίστες.
  • Στην Κόστα Ρίκα δέχονται πληρωμές και με αμερικάνικα δολάρια (στα περισσότερα μέρη. Βεβαίως σαν Έλληνας αν έχεις ευρώ σε συμφέρει να πληρώνεις με το τοπικό νόμισμα το κολόν.
  • Ο ήλιος δύει γύρω στις 18.00 κάθε μέρα, οπότε εκμεταλλεύσου όσο μπορείς την ημέρα. Επίσης, ανατέλλει γύρω στις 06.00 το πρωί.

Δες περισσότερα για το ταξίδι μας στο Instagram (highlights stories #CostaRica).