Πρώτο ταξίδι εκτός Ευρώπης! Όσα πρέπει να ξέρεις | Yaba Travellers
Η ταξιδιάρα ψυχή σου δεν μπορεί πλέον να περιοριστεί στην Ευρώπη; Μάθε όσα πρέπει να ξέρεις για το πρώτο ταξίδι εκτός Ευρώπης και ετοίμασε βαλίτσες!
Πρώτο ταξίδι εκτός Ευρώπης
1641
post-template-default,single,single-post,postid-1641,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-3.1.2,woocommerce-no-js,,qode_grid_1400,qode_popup_menu_text_scaledown,footer_responsive_adv,transparent_content,columns-3,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

Πρώτο ταξίδι εκτός Ευρώπης! Όσα πρέπει να ξέρεις

Πρώτο ταξίδι εκτός Ευρώπης! Όσα πρέπει να ξέρεις

yabatravellers_ebook_sidebar
chania_bank_300x250

Για εμάς τους Έλληνες τα ταξίδια εντός Ευρώπης είναι συνήθως τα πιο εφικτά μιας και είναι πιο οικονομικά, αλλά και πιο κοντά. Προσφέρουν μία αίσθηση οικειότητας και επειδή αρκετοί γνωστοί και φίλοι τα έχουν κάνει πριν από εμάς – βλέπε Ρώμη, Παρίσι, Λονδίνο – συνήθως κάνουμε την αρχή από εκεί. Ωστόσο, οι ταξιδιάρες ψυχές όταν γευτούν την χαρά του ταξιδιού θέλουν να πάνε παραπέρα! Να δουν άλλους πολιτισμούς άλλα μέρη τελείως διαφορετικά.  Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει τα βασικά που πρέπει να ξέρεις για το πρωτο ταξιδι εκτος Ευρωπης.

Χρειάζεσαι διαβατήριο

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως την Κωνσταντινούπολη που μπορείς να ταξιδέψεις με ταυτότητα (με λατινικούς χαρακτήρες) στις χώρες εκτός Ευρώπης θα χρειαστείς έγκυρο διαβατήριο. Αν δεν έχεις λάβει υπ’ όψιν ότι θα χρειαστείς μερικές μέρες για να το εκδώσεις. Αν έχεις δες πότε λήγει, διότι συνήθως πρέπει να έχει περιθώριο 6 μηνών από την μέρα της άφιξής σου στην χώρα που επισκέπτεσαι. Περιττό να πούμε ότι το προσέχεις σαν τα μάτια σου! Αν το χάσεις θα χρειαστεί να πας στην πρεσβεία και να μπεις σε άλλες διαδικασίες καθόλου ευχάριστες. Οπότε πρωτο ταξιδι εκτος Ευρωπης = διαβατήριο.

Τσέκαρε τι άλλο χρειάζεσαι για να κάνεις είσοδο στην χώρα

Το πιο σύνηθες που πρέπει να ελέγξεις πριν κάνεις το πρωτο ταξιδι εκτος Ευρωπης είναι αν η χώρα που έχεις επιλέξει χρειάζεται visa. Συνήθως όταν χρειάζεσαι visa, πρόκειται για τουριστική visa που είτε πρέπει να την έχεις εξασφαλίσει πριν την άφιξή σου, όπως την Ινδία και την Ρωσία, είτε την παίρνεις στην άφιξη σου, όπως στην Σιγκαπούρη και την Ταϊλάνδη (μιλάμε για το ελληνικό διαβατήριο). Σε κάθε περίπτωση αν θες να μάθεις τι χρειάζεται κάνε ένα τηλέφωνο στην Πρεσβεία. Σε κάποιες χώρες για να κάνεις είσοδο επιβάλλεται να έχεις κάνει και κάποια εμβόλια, είναι δηλαδή υποχρεωτικά. Για να εξακριβώσεις τι και πώς μίλα με το ΚΕΕΛΠΟ. Έχουν ειδικό τηλέφωνο για ταξιδιωτική ενημέρωση.

Σκέψου το ζήτημα των χρημάτων

Ας υποθέσουμε ότι έχεις κάνει την έρευνα σου για τα κόστη στην χώρα που επιθυμείς να επισκεφθείς (ελπίζουμε να σε έχει βοηθήσει και αυτό το  blog!). Τώρα πρέπει να λάβεις υπ’ όψιν σου ότι δεν θα έχει το ίδιο νόμισμα η χώρα που θα πας. Άρα μάθε το νόμισμα, την ισοτιμία και κατέβασε και ένα app για συνάλλαγμα, έτσι ώστε να έχεις εικόνα τι ξοδεύεις. Κάτι ακόμη πιο σημαντικό είναι το που σε συμφέρει να κάνεις συνάλλαγμα.  Συνήθως την καλύτερη ισοτιμία στην δίνουν οι μεγάλες τράπεζες εκεί που θα πας (στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν συμφέρει να κάνεις συνάλλαγμα από την Ελλάδα). Μπορείς επίσης να κάνεις κατευθείαν ανάληψη από κεντρικό ATM μόλις φτάσεις. Τα αεροδρόμια δεν έχουν καλές ισοτιμίες αλλά αν νιώθεις ανασφάλεια μπορείς να κάνεις ένα μικρό ποσό για αρχή.

Κάνε ταξιδιωτική ασφάλεια

Μιας και η ευρωπαϊκή κάρτα υγείας δεν ισχύει σε χώρες εκτός Ευρώπης, φρόντισε να κάνεις ταξιδιωτική ασφάλεια κυρίως για να είσαι καλυμμένος αν χρειαστείς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μπορεί να πιστεύεις ότι δεν θα σου συμβεί τίποτα, αλλά δεν μπορείς να ξέρεις. Επίσης, δεν είναι ακριβές οπότε γενικά better safe than sorry!

Extra tips Πάρε την καλή σου διάθεσή και ετοιμάσου για το πρωτο ταξιδι εκτος Ευρωπης! Θα είναι συναρπαστικό.
I N S P I R A T I O N