Ο απόλυτος οδηγός για την χαμένη βαλίτσα | Yaba Travellers
Δεν υπάρχει – κυριολεκτικά - αεροπορική εταιρεία που να μην «χάνει» βαλίτσες.
χαμένη βαλίτσα
2453
post-template-default,single,single-post,postid-2453,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-3.1.2,woocommerce-no-js,,qode_grid_1400,qode_popup_menu_text_scaledown,footer_responsive_adv,transparent_content,columns-3,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

Ο απόλυτος οδηγός για την χαμένη βαλίτσα

Ο απόλυτος οδηγός για την χαμένη βαλίτσα

yabatravellers_ebook_sidebar
chania_bank_300x250

Το φαινόμενο της χαμένη βαλίτσας είναι κάτι που συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες. Δεν υπάρχει – κυριολεκτικά – αεροπορική εταιρεία που να μην «χάνει» βαλίτσες. Όταν βεβαίως λέμε «χάνει» δεν εννοούμε ότι οι βαλίτσες εξαφανίζονται αλλά ότι η βαλίτσα δεν φτάνει μαζί με τον επιβάτη στον προορισμός της. Όσοι ταξιδεύουν, ιδίως όσοι ταξιδεύουν συχνά πολύ πιθανόν να έχουν ζήσει κάτι ανάλογο. Να φτάσουν στον προορισμό τους και άσκοπα να περιμένουν στους ιμάντες των αποσκευών χωρίς βεβαίως να αντικρύσουν ποτέ την βαλίτσα τους. Εμείς το έχουμε πάθει 3 φορές σε πολύ διαφορετικούς προορισμούς (Μαρόκο, Παρίσι, Ταϊλάνδη) και με διαφορετικές αεροπορικές. Και σας λέμε με αρκετή σιγουριά ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού γιατί σε κάθε σενάριο υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις. First things first όμως.

Για ποιους λόγους μπορεί να μην φτάσει μαζί σου η βαλίτσα

Λόγω έλλειψης χρόνου: Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν έχεις transit πτήσεις και ο χρόνος μεταξύ πτήσεων δεν είναι αρκετός. Μπορεί εσύ λοιπόν να προλάβεις την πτήση σου αλλά η βαλίτσα όχι. Αυτό μπορεί να συμβεί επίσης (σε πιο σπάνιες περιπτώσεις) όταν παραδώσεις βαλίτσα στο τέλος του check-in της πτήσης και τρέχεις να προλάβεις οριακά να επιβιβαστείς. Το ίδιο «τρέχει» και η βαλίτσα σου!

Ανθρώπινο λάθος: Άνθρωποι είμαστε λάθη κάνουμε και αυτό δεν αποτελεί εξαίρεση σε καμία δουλειά. Ιδίως όταν υπάρχει μεγάλη πίεση και όγκος δουλειάς. Αυτό που μπορεί να συμβεί είναι να φορτωθεί κατά λάθος σε άλλη πτήση (ή να μην ξεφορτωθεί από την αρχική). Για τον ίδιο λόγω μπορεί απλώς να μείνει πίσω.

Λόγοι ασφαλείας : Όταν δεν ξέρουν σε ποιόν ανήκει η βαλίτσα δεν την φορτώνουν. Αν το bag tag της βαλίτσας φύγει με κάποιο τρόπο κατά την μεταφορά της βαλίτσας στο αεροπλάνο και δεν γίνεται αναγνώριση είναι καλύτερο για όλους να μην φορτωθεί.

Περιορισμοί βάρους: Σε συγκεκριμένα δρομολόγια και τύπους αεροσκαφών υπάρχουν περιορισμοί στα βάρη της πτήσης. Οπότε προκειμένου να μπορεί να πραγματοποιηθεί η πτήση με ασφάλεια πρέπει να μειωθεί το βάρος. Αυτό γίνεται συνήθως με το να μην φορτωθούν όλες οι βαλίτσες.

Η βαλίτσα μου δεν έφτασε. Τι κάνω τώρα;

Αν λοιπόν βρεθείς και εσύ στην κατάσταση «χαμένη βαλίτσα» αρχικά μην πανικοβληθείς. Είναι κάτι που συμβαίνει σε χιλιάδες κόσμο κάθε μέρα και υπάρχουν διαδικασίες για την ανάκτησή της, ή και την μόνιμη απώλειά της (ας ελπίσουμε να μην χρειαστεί ποτέ).

  • Πρώτη κίνηση που κάνεις είναι να κρατήσεις το απόκομμα που σου δίνουν στο check-in. Το λεγόμενο tag number της βαλίτσας σου. Το κρατάς μέχρι να παραλάβεις την βαλίτσα σου στην άφιξη και εύχεσαι να είναι αχρείαστο. Αν τώρα η βαλίτσα σου δεν φτάσει ποτέ πας με το απόκομμα αυτό στο τμήμα lost & found της εταιρείας. Το τμήμα αυτό, ή ο αρμόδιος υπάλληλος βρίσκεται συνήθως κοντά στους ιμάντες των αποσκευών. Οπότε αναζήτησέ το εκεί γύρω.
  • Δεύτερο βήμα είναι να συμπληρώσεις την ειδική φόρμα που θα σου δώσει ο υπάλληλος, ή να δώσεις προφορικά τις πληροφορίες που θα σου ζητηθούν ( προσωπικά στοιχεία, τηλέφωνο, διεύθυνση και βεβαίως περιγραφή της βαλίτσας). Πρώτα απ΄ όλα ωστόσο θα χρειαστούν το bag tag για να εντοπίσουν που «εθεάθη» τελευταία φορά η βαλίτσα.
  • Ζήτα αν δικαιούσαι travel kit, ή κάποιο ποσό για τα είδη πρώτης ανάγκης. Αρκετές αεροπορικές εταιρείες προσφέρουν κάποια βασικά πρώτα είδη ανάγκης αν έχεις φτάσει σε προορισμό διαφορετικό της κατοικίας σου με χαμένη βαλίτσα που δεν έφτασε ποτέ. Αυτό το kit μπορεί να περιλαμβάνει οδοντόβουρτσα, κάλτσες κλπ. Ενώ σε άλλες περιπτώσεις σου καλύπτουν τα έξοδα για να αγοράσεις τα basics.
  • Ζήτα πληροφορίες. Αν δεν ρωτήσεις δεν θα μάθεις! Δεν μιλάμε για υπερβολές αλλά για τα βασικά. Αν έχει εντοπιστεί κάπου η βαλίτσα είναι πιθανόν να φτάσει. Αυτό συνήθως εξαρτάται και από το πόσο συχνές είναι οι πτήσεις για τον συγκεκριμένο προορισμό. Επίσης, κανόνισε που θα σου στείλουν την βαλίτσα. Αν επιτρέπεται από το αεροδρόμιο συνήθως στις φέρνουν στο σπίτι ,ή το ξενοδοχείο σου. * Υπάρχουν αεροδρόμια που για λόγους ασφαλείας δεν επιτρέπεται αυτή την διαδικασία, όπως π.χ στο αεροδρόμιο του Μαρακές.

Αν έχουν γίνει τα παραπάνω βήματα η υπόθεση «χαμένη βαλίτσα» θα γίνει παρελθόν. Λογικά σε 1-2 μέρες η βαλίτσα θα είναι πίσω σ’ εσένα. Μερικές φορές μάλιστα μπορεί να έρθει την ίδια μέρα. Σε περίπτωση που έχουμε όντως να κάνουμε με χαμένη βαλίτσα και όχι απλώς καθυστερημένη, τότε συνέχισε να διαβάζεις!

Τι συμβαίνει όταν έχουμε μία κυριολεκτικά χαμένη βαλίτσα

Αν λοιπόν ανήκεις σε αυτούς τους άτυχους που η βαλίτσα τους αγνοείται και όπως δείχνουν τα στοιχεία δεν θα βρεθεί σύντομα (ή και ποτέ) πάμε στο Plan B. Σε αυτές τις περιπτώσεις έρχεσαι σε επαφή με την αεροπορική (συνήθως το τμήμα του customer relations) για να διεκδικήσεις κάποιου είδους αποζημίωση ώστε να αποκαταστήσεις σε ένα βαθμό τα υπάρχοντά σου και την ίδια την βαλίτσα. Οι αεροπορικές έχουν συγκεκριμένες διαδικασίες και νομοθεσίες που ακολουθούν, οι οποίες προστατεύουν τόσο τον επιβάτη, όσο βεβαίως και την αεροπορική. Οπότε πάλι θα χρειαστεί να δώσεις αναλυτικά στοιχεία για την πτήση, την χαμένη βαλίτσα, το περιεχόμενό της και ότι άλλο σου ζητηθεί. Η διαδικασία θέλει υπομονή αλλά ο επιμένων νικά.

Τι πρέπει να αποφύγεις και τι άλλο να προσέχεις

Σε καμία περίπτωση μην βάζεις αντικείμενα μεγάλης αξίας σε αποσκευή που θα παραδώσεις στο check-in. Κοσμήματα, laptop ή ότι άλλο αξίας μπορεί να έχεις καλύτερα να το έχεις μαζί σου, ή στην χειραποσκευή σου. Καλό είναι επίσης να έχεις κάποιο μόνιμο tag στην βαλίτσα σου όπου θα αναγράφονται το ονοματεπώνυμό σου, κάποιο τηλέφωνο επικοινωνίας και η διεύθυνση σου, όπως και κάποιο διακριτικό για να είναι πιο δύσκολο να την «μπερδέψει» κάποιος με την δική του βαλίτσα.

Extra tips Ο μισός πληθυσμός έχει μαύρες βαλίτσες, άρα πίστεψέ μας δεν είναι τόσο δύσκολο να πάρει κάποιος καταλάθος τη δική σου βαλίτσα κατα την άφιξη (ναι, το έχουμε πάθει και αυτό!). Ελπίζουμε ο οδηγός για την χαμένη βαλίτσα να σου είναι αχρείαστος, αλλά just in case έχε στο νου σου όλα τα παραπάνω και… καλό ταξίδι!
F L I G H T