Η «ηθική» του ταξιδιώτη και επτά πράγματα που μπορούμε όλοι να κάνουμε. | Yaba Travellers
Σαν πραγματικά «αχόρταγοι» ταξιδιώτες είμαστε συνεχώς Φέρνουμε πίσω μαζί μας εικόνες, αναμνήσεις, σουβενίρ αλλά σπάνια σκεφτόμαστε τι αφήσαμε εμείς στον κάθε προορισμό που πήγαμε.
Η ηθική του ταξιδιώτη
4930
post-template-default,single,single-post,postid-4930,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-3.1.2,woocommerce-no-js,,qode_grid_1400,qode_popup_menu_text_scaledown,footer_responsive_adv,transparent_content,columns-3,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

Η «ηθική» του ταξιδιώτη και επτά πράγματα που μπορούμε όλοι να κάνουμε.

Η «ηθική» του ταξιδιώτη και επτά πράγματα που μπορούμε όλοι να κάνουμε.

yabatravellers_ebook
chania_bank_300x250

Σαν πραγματικά «αχόρταγοι» ταξιδιώτες είμαστε συνεχώς στην αναζήτηση του επόμενου προορισμού μας. Και τώρα τελευταία ευχόμαστε να ήμασταν το ίδιο αχόρταγοι με το αποτύπωμα που αφήνουμε σε κάθε νέο τόπο που πάμε. Φέρνουμε πίσω μαζί μας εικόνες, αναμνήσεις, σουβενίρ αλλά σπάνια σκεφτόμαστε τι αφήσαμε εμείς στον κάθε προορισμό που πήγαμε. Ποιο ήταν το αποτύπωμά μας; Και αν η παρουσία μας άφησε κάτι πίσω της, αυτό το κάτι ήταν για καλό;

Μην ανησυχείς, δεν θα «ηθικολογήσουμε» σε αυτό το άρθρο

Θα προσπαθήσουμε να δούμε πώς μπορούμε να γίνουμε πιο υπεύθυνοι ταξιδιώτες. Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε ειδικοί. Έχουμε κάνει και συνεχίζουμε να κάνουμε αμφιλεγόμενες κινήσεις στα ταξίδια μας. Νιώθω όμως ότι έχουμε κάνει βήματα. Ότι τουλάχιστον τώρα είμαστε σε θέση να δούμε κάποια πράγματα πιο καθαρά από πριν και να αναρωτηθούμε. Και εν τέλει, να κάνουμε σήμερα κάποιες καλύτερες επιλογές από αυτές που κάναμε χθες.

Ένας τρόπος για να αφήσεις ένα θετικό αποτύπωμα και να στηρίξεις την ντόπια κοινωνία- κοινότητα στην χώρα που επισκέπτεσαι είναι να επιλέγεις για τις αγορές σου και τις υπηρεσίες που θέλεις να χρησιμοποιήσεις ντόπιες επιχειρήσεις. Και βεβαίως επιχειρήσεις που δεν καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα μου πεις δεν υπάρχει κάποιος που θα μπορέσει να σου επιβεβαιώσει το παραπάνω, αλλά μπορείς να κάνεις την έρευνα σου, ώστε τουλάχιστον να αποφύγεις κραυγαλέες περιπτώσεις.  Από το να προσλάβεις έναν local guide, μέχρι να παρακολουθήσεις κάποιο μάθημα μαγειρικής από μία ντόπια οικογένεια, όχι μόνο θα έχεις δώσει την ευκαιρία στον εαυτό σου να δεις μία χώρα μέσα από τα μάτια ενός ντόπιου, αλλά θα έχεις βοηθήσει οικονομικά ανθρώπους που θέλουν να αναδείξουν την κοινότητα τους.

Δείξε σεβασμό στον άνθρωπο και την περιουσία του σε κάθε τόπο που πας. Σκέψου τη Σαντορίνη. Πόσο άσχημο είναι να βλέπεις τουρίστες να ανεβαίνουν ταράτσες σπιτιών για μία φωτογραφία, ή στον τρούλο μιας εκκλησίας! Αυτό δεν δείχνει σεβασμό. Και ναι, πιστεύω ότι πολλές φορές το μυαλό μας δεν πάει καν εκεί, οπότε λάθη γίνονται. Έχε στο νου σου πριν κάνεις κάτι τέτοιο, αν εσένα θα σου άρεσε να είσαι στην θέση του ανθρώπου που έχεις καταπατήσει τον χώρο του χωρίς εννοείται να ρωτήσεις για μια φωτογραφία;

Μην αφήνεις κυριολεκτικά «αποτύπωμα» πίσω σου.

Μην αφήνεις σκουπίδια, σεβάσου το περιβάλλον ακόμη και αν άλλοι δίπλα σου δεν το σέβονται. Το ότι θα πας σε μία χώρα που έχει ρύπανση και σκουπίδια στον δρόμο δεν σημαίνει ότι και εσύ πρέπει να πετάς τα σκουπίδια σου στον δρόμο. Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις. Γίνε το παράδειγμα, ακόμη και αν σου φαίνεται ότι σε αγνοούν.

Δείξε σεβασμό στα ήθη και τα έθιμα της χώρας που επισκέπτεσαι. Δεν είναι δύσκολο, αν έχεις στο νου σου ότι είσαι ένας απλός φιλοξενούμενος. Ότι ήλθες και απήλθες, αλλά πίσω σου άφησες ανθρώπους που έζησαν και θα συνεχίσουν να ζουν εκεί. Δείξε σεβασμό λοιπόν. Επισκέπτεσαι μία συντηρητική χώρα, ντύσου ανάλογα, επισκέπτεσαι θρησκευτικούς χώρους φέρσου όπως αρμόζει η κατάσταση και ας έχεις διαφορετική θρησκευτική πίστη. Το ταξίδι έχει νόημα όταν πας χωρίς «βαρίδια». Όταν δεν κουβαλάς πάνω σου τα πρέπει της κοινωνίας που μεγάλωσες εσύ. Ο καθένας έχει μία άλλη ιστορία να πει. Άκουσε την.

Μην κάνεις ότι δεν θα έκανες σπίτι σου.

Ακόμη και αν νομίζεις ότι μπορείς. Πολλοί ταξιδεύουν σε μέρη του κόσμου για να εκτονώσουν ένστικτα και προτιμήσεις που στις χώρες τους απαγορεύονται. Μην στηρίζεις τέτοιες κινήσεις. Όπως η Ελλάδα δεν είναι μόνο για ήλιο, θάλασσα και endless party έτσι και άλλες χώρες είναι πολύ περισσότερα. Πάρε μέρος σε αυτά τα πολύ περισσότερα που αναδεικνύουν μία χώρα.

Μην στηρίζεις δραστηριότητες που χρησιμοποιούν άγρια ζώα, για αναψυχή. Δεν είναι φυσιολογικό να αγκαλιάζεις τίγρεις μέσα σε κλουβιά, ούτε να βλέπεις ελέφαντες να «χορεύουν». Δεν είναι φυσιολογικό για τα ζώα αυτά. Είναι σε αιχμαλωσία και ταλαιπωρούνται για την δική μας αναψυχή. Όσο εμείς δεν στηρίζουμε τέτοιες δραστηριότητες και δεν έχουν ζήτηση, τόσο θα πέφτει και η προσφορά. Έχουμε κάνει τέτοια λάθη στο παρελθόν και όντας πλέον πιο ώριμοι και πιο διαβασμένοι, καταλαβαίνουμε το γιατί.

Αναζήτησε το δικό σου γιατί. Αναζήτησε το δικό σου αποτύπωμα και σκέψου…άφησε κάτι καλό;

“If you reject the food, ignore the customs, fear the religion and avoid the people, you might better stay home” JAMES A MICHENER
I N S P I R A T I O N